Velika Britanija: Solarne elektrane uz sve željezničke pruge

Velika Britanija: Solarne elektrane uz sve željezničke pruge

Solarne elektrane uskoro bi mogle niknuti duž cijele željezničke mreže u Velikoj Britaniji te vozove opskrbljivati lokalno proizvedenom energijom umjesto električne energije iz nacionalne mreže.

Naime, državna kompanija Network Rail, želi elektrificirati sve željezničke pruge u Velikoj Britaniji te je u suradnji sa Imperial College London i udrugom 10:10 odlučila pronaći način kako to napraviti uz paralelno smanjenje emisija CO2 iz željezničkog saobraćaja.

U mnogim je područjima, postojeća elektroenergetska mreža zasićena te ne može osigurati dodatnu električnu energiju potrebnu za vozove. Upravo stoga se javila ideja za izgradnjom malih i srednjih fotonaponskih elektrana koje će direktno napajati vozove.

Naučnici sa Imperial Collegea i iz udruge 10:10 objasnili su da su ruralna područja, u kojima je teže povezati vozove na električnu mrežu, upravo ona u kojima ima više mjesta za postavljanje solarnih elektrana. Osim toga, kao dodatnu pogodnost za “prelazak” vozova na solarnu energiju stručnjaci napominju činjenicu da se najveća potrošnja događa u trenucima kada solarne elektrane bilježe vrhunac proizvodnje.

1 comment

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Darman
    27/10/2020, 5:41 pm

    This is very interesting thanks for sharing in this post

    best regards

    REPLY