VIDEO: Teslin električni kamion prvi put na ulicama Californije

VIDEO: Teslin električni kamion prvi put na ulicama Californije

Iako je kompanija Tesla najavila kako planira proizvoditi svoj Semi električni kamion tek 2019. godine, prototip ovog vozila uočen je prvi put na ulicama Californije.

U videu od sedam sekudni prikazan je crni Teslin Semi kamion kako prolazi ulicama u Sunnyvaleu. Video je poprilično kratak, ali ne i putanja koju je prošao nadolazeći Teslin ljubimac. Kamionom se nepoznati vozač provozao od sjedišta Tesline fabrike u Fremontu do sjedišta kompanije u Palo Altu.

Velike kompanije poput Pepsija, Walmarta i Anheuser-Buscha već su naručile Teslin električni kamion. Stotine kompanija iz Amerike rezervisale su svoj primjerak, a s obzirom na to da se od početka januara može naručiti i u Evropi, Semi kamion bi uskoro mogao pronaći svoj put i do velikih evropskih kompanija.

Verzija Semi kamiona s dometom od 483 kilometra, bez potrebe dopunjavanja baterije, košta 150.000 dolara, dok verzija s dometom od 805 kilometara košta 180.000 dolara. Također, postoji i “Founders Series” verzija čija cijena iznosi 200.000 dolara, prenosi Klix.

Vlasnici Semi kamiona imat će pogodnost da vozilo dopunjavaju takozvanim megapunjačem koji će u roku od 30 minuta kamion osposobiti za prelazak dodatnih 640 kilometara.

Direktor Tesle Elon Musk tvrdi kako Semi kamion predstavlja budućnost teretnog saobraćaja.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu