Å ta je vjetroenergija?

čovječanstvo stoljećima koristi snagu vjetra, od starih holandskih farmi do farmi u Sjedinjenim Američkim Državama, vjetrenjače su se koristile za ispumpavanje vode ili za mrvljenje žita. Moderni ekvivalent vjetrenjačama zračne turbine koriste snagu vjetra da proizvedu električnu energiju. Zračne turbine, poput vjetrenjača, su montirane na vrhu tornja sa ciljem da iskoriste što više energije. Na 30

čovječanstvo stoljećima koristi snagu vjetra, od starih holandskih farmi do farmi u Sjedinjenim Američkim Državama, vjetrenjače su se koristile za ispumpavanje vode ili za mrvljenje žita. Moderni ekvivalent vjetrenjačama zračne turbine koriste snagu vjetra da proizvedu električnu energiju.

Zračne turbine, poput vjetrenjača, su montirane na vrhu tornja sa ciljem da iskoriste što više energije. Na 30 metara iznad površine, vjetrovi su brži i manje turbulentni i tako su pogodniji za iskorištavanje. Turbine imaju elise koje pokreće vjetar, a rotacija elise se prenosi na generator za proizvodnju električne energije. Turbina obično ima dva do tri kraka elise.

Krakovi elise imaju propozicije avionskog krila. Kada vjetar puše, stvara se prostor niskog pritiska na jednoj strani
elise. Niski pritisak gura elisu i u kombinaciji sa zračnim otporom elise pokreće rotor generatora.

Zračne turbine se mogu koristiti zasebno, ali mogu biti i umrežene, pa čak i kombinirane sa solarnim fotovoltažnim sistemim. Prilikom masovne proizvodnje električne energije, zračne turbine se grade blizu jedna drugoj.

Zasebne turbine se obično koriste za ispumpavanje vode ili za komunikacije. Međutim, farmeri i rančeri u vjetrovitim područijima mogu koristiti zračne turbine da smanje troškove električne energije.

Mali sistemi koji iskorištavaju snagu vjetra imaju potencijal da budu iskoristivi izvori energije. Ovakvi sistemi su sistemi koji koriste više tehnologija proizvodnje električne energije, sa ciljem poboljšanja distribucije električne energije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply