Vjetroturbine nastavljaju rasti i smanjivati cijene vjetroenergije

Vjetroturbine nastavljaju rasti i smanjivati cijene vjetroenergije

Nova studija koju je proveo Berkeley Lab sugerira kako bi vjetroturbine mogle i dalje nastaviti rasti u veličini te tako smanjiti daljnje troškove proizvodnje energije iz vjetra.

Studija se temelji na istraživanjima 163 vodeća svjetska stručnjaka za energiju vjetra, a čiji je cilj bio sticanje uvida u mogućnosti i izvore budućih smanjenja troškova energije vjetra.

Istraživanje je pokazalo kako postoji mogućnost za daljnji rast turbine, što će dovesti do nižih troškova energije vjetra, bilo na kopnu ili moru. Rast veličine turbina za kopnene elektrane biti će više evolucijski, dok će za offshore projekte turbine imati više revolucionarni rast.

Kopnene vjetroturbine bilježile su stalan rast tijekom godina, od prosječne visine od 18 metara u 1980. do prosječne visine od 82 metara u 2015. godini. Paralelno je rasla i snaga turbina, sa 0.1 MW u 1980 do 2 MW danas.

Studija predviđa kako bi kopnene vjetroturbine mogle dostići prosječnu visinu od 115 metara i snagu od 3.25 MW do 2030. godine.

Offshore vjetroturbine rasle su sa prosječne visine od 64 metara i snage od 1.6 MW u 2000. godini do prosječne visine od 90 metara i snage od 4.1 MW u 2015. godini. Predviđeni rast ovih turbina do 2030. godine iznosi 125 metara, uz povećanje snage na 11 MW.

Studija navodi kako je prosječni kapacitet generatora ostao otprilike isti od 2011. godine jer proizvođači samo povećavaju veličinu lopatice kako bi povećali proizvodnju energije uz smanjenje troškova.

Predviđanja za buduće veličine turbina variraju jer neki smatraju kako ćemo se češće susretati sa većim brojem manjih elektrana, dok drugi smatraju kako će velike elektrane dominirati sektorom.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply