Vlada Japana ustanovama u BiH donirala prvih 40 od ukupno 120 Toyota automobila u svrhu zaštite okoliša

Vlada Japana ustanovama u BiH donirala prvih 40 od ukupno 120 Toyota automobila u svrhu zaštite okoliša

Predstavnici Vlade Japana danas su u prostorijama Toyota prodajnog salona Bunjo u Sarajevu Ministarstvu civilnih poslova BiH uručili 40 od ukupno 120 vozila Toyota Rav4.

Ova vozila dio su donacije Vlade Japana Bosni i Hercegovini, a ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović danas je javnim ustanovama socijalne zaštite uručio ključeve 10 vozila.

“Preostalih 30 vozila, u okviru donacije koja se sastoji od 120 japanskih vozila, tokom sutrašnjeg dana isporučit ćemo ustanovama socijalne zaštite. To će pomoći osobama s invaliditetom, posebnim potrebama, djeci bez roditeljskog staranja i osobama treće životne dobi da ublaže poteškoće s kojima se suočavaju”, kazao je Osmanović na ceremoniji primopredaje.

Donacija Vlade Japana će u znatnoj mjeri poboljšati mobilnost ustanova socijalne zaštite i podići kvalitet njihovih usluga te najugroženijim grupacijama građana u Bosni i Hercegovini dodatno olakšati pristup socijalnim uslugama.

Vijeću ministara BiH Vlada Japana dodijelila je jedan od najvećih grantova od 7,2 miliona KM.

“Cilj granta je nabavka 40 vozila koja koriste ekološki čist dizel te 80 hibridnih vozila. U Sarajevo je stiglo 40 vozila, a ostala će doći iduće godine”, kazao je ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa.

Dodao je da će vozila unaprijediti svakodnevni kvalitet života ranjivih kategorija društva, a istovremeno doprinijeti zaštiti okoliša u BiH

Jednom godišnje korisnici granta će izvještavati Vladu Japana o korištenju vozila.

Ovo je još jedan simbol prijateljstva naroda BiH i Japana u okviru obilježavanja 20. godišnjice diplomatskih odnosa ovih dviju zemalja.

Predviđeno je da preostalih 80 vozila iz donacije bude isporučeno u drugom kvartalu naredne godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply