Volvo prelazi na proizvodnju električnih i hibridnih vozila

Volvo prelazi na proizvodnju električnih i hibridnih vozila

Švedski proizvođač automobila Volvo Cars objavio je u srijedu da će do 2019. postepeno ugasiti proizvodnju automobila na fosilna goriva, te će svi njegovi novi modeli biti na električni ili hibridni pogon.

U periodu od 2019. do 2021. švedska kompanija, čiji je vlasnik kineski Geely, na tržište će izbaciti pet modela električnih automobila, tri pod vlastitim brendom i dva pod brendom polestar, kao i niz modela na hibridni pogon.

– Najava označava kraj razdoblja automobila koji su isključivo koristili motore s unutrašnjim sagorijevanjem, istaknuo je u priopćenju predsjednik Uprave i izvršni direktor Volva Hakan Samuelsson.

Švedska kompanija će i dalje proizvoditi postojeće modele koji kao gorivo koriste isključivo benzin ili dizel a lansirani su prije 2019. godine, a naknadno će ih postupno zamijeniti hibridni i električni modeli, dodao je glasnogovornik kompanije.

Švedska grupa cilja do 2025. godine prodavati milion električnih automobila godišnje, a nadaju se da će u tom razdoblju i njihova proizvodnja biti “klimatski neutralna”.

U majskom intervjuu za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Samuelsson je kazao da ne želi razvijati novu generaciju dizelskih motora zbog visokih troškova postrožene regulative.

Kineska grupa Zhejiang Geely Holding kupila je Volvo Cars od Ford Motora u 2010. godine za oko 1,3 milijarde dolara. Danas je automobili švedske kompanije prodaju na više od 100 tržišta kroz mrežu od oko 2.000 ovlaštenih dobavljača.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu