Wahl-Tuco: Usvajanje okolišne strategije ‘otključat’ će EU fondove

Wahl-Tuco: Usvajanje okolišne strategije ‘otključat’ će EU fondove

Zaštita okoliša je važna tačka reformskih procesa u Bosni i Hercegovini, a svi zakoni iz te oblasti su već trebali biti pripremljeni i razrađeni.

Predstavnica Ambasade SAD-a u BiH Lillian Wahl-Tuco izjavila je na prezentaciji završetka kampanje „BiH Green Awards” 2017 da će se u BiH nakon ekonomskih i pravnih reformi gdje je fokus na fiskalnim i strukturalnim reformama, svi morati više pozabaviti okolišnim problemima.

Ona je kazala da međunarodna zajednica, uključujući Ambasadu SAD-a insistira za okolišnoj strategiji BiH, čiji je cilj ‘otključavanje’ EU  fondova za BiH, te navela da je dobar znak činjenica da entitetska ministarstva rade na pripremi tog dokumenta.

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) i Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini  prvi put u BiH organizuju dodjelu priznanja/nagrade „BiH Green Awards” 2017.

Namjera te kampanje je promovirati korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju životne sredine u BiH, prenosi Fena.

-Želimo pronaći kompanije, gradove/općine, NVO, fondacije i pojedince, koji uspješno promovišu prave vrijednosti u oblasti zaštite životne sredine i koji kao takvi mogu motivirati i druge – kazala je predstavnica Ambasade SAD-a u BiH.

Priznanja/ nagrade će biti dodijeljene u četiri kategorije: grad/općina; za koju su kandidati Bihać, Doboj, Čapljina, Posušje i Šipovo, te kompanija/biznis; organizacije/NVO/fondacije i pojedinci.

Nakon što su pristigle sve nominacije, evaluacijska komisija je u svakoj od kategorija predložila po pet kandidata, te je otvoreno javno glasanje, a glasalo je više od 12 hiljada građana.

Nakon završetka glasanja i proglašenja pobjednika, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack na javnoj ceremoniji „BiH Green Awards” 2017, koja će ujedno biti i centralna manifestacija obilježavanja 22. aprila, Dana planete Zemlje u BiH, dodijelit će u subotu na Kozari priznanja/nagrade pobjednicima.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply