Warren Buffet investira dvije milijarde dolara u najveću solarnu elektranu na svijetu

Warren Buffet investira dvije milijarde dolara u najveću solarnu elektranu na svijetu

MidAmerican Energy Holdings, podružnica Buffet-ove investicijske kompanije Berkshire Hathaway, kupila je 579 megavatnu Antelope Valley solarnu elektranu (AVSP) od proizvođača SunPower iz Silicon Valley-a. Elektrana vrijedna nešto više od dvije milijarde dolara će biti instalirana na 3.230 hektra zemljišta i biti će opremljena sa SunPowerovim super efikasnim modularnim fotonaponskim sistemom u okrugu Kern i Los Angeles u Kaliforniji. Radovi na

MidAmerican Energy Holdings, podružnica Buffet-ove investicijske kompanije Berkshire Hathaway, kupila je 579 megavatnu Antelope Valley solarnu elektranu (AVSP) od proizvođača SunPower iz Silicon Valley-a.

Elektrana vrijedna nešto više od dvije milijarde dolara će biti instalirana na 3.230 hektra zemljišta i biti će opremljena sa SunPowerovim super efikasnim modularnim fotonaponskim sistemom u okrugu Kern i Los Angeles u Kaliforniji.

Radovi na projektima trebali bi započeti u idućih nekoliko mjeseci, a gradnja bi trebala biti dovršena do kraja 2015. Dva projekta u Kaliforniji koja je stekao MidAmerican imati će ukupnu snagu od 579 MW te će kao takvi biti najveća solarna elektrana u svijetu. MidAmerican trenutno u svom portfelju ima ukupno 1.830 MW projekata obnovljivih izvora energije, a osim solarne energije tu se nalaze i energija vjetra, geotermalna energija te hidroenergetski projekti.

Prema Američkoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA), AVSP će nadoknaditi oko 775.000 tona emisija ugljičnog dioksida, koja je ekvivalent od uzimanja tri miliona automobila s ceste u periodu od 20 godina.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply