Za obnovljive izvore energije 46,5 miliona eura

Za obnovljive izvore energije 46,5 miliona eura

Odlične vijesti dolaze iz Sarajeva. Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach potpisali su danas u Sarajevu ugovor o finansijskoj saradnji u vrijednosti 48 miliona eura. Bevanda je izjavio da je na temelju ovog ugovora omogućeno povlačenje 47,5 miliona eura kroz povoljne

Odlične vijesti dolaze iz Sarajeva. Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador SR Njemačke u BiH Christian Hellbach potpisali su danas u Sarajevu ugovor o finansijskoj saradnji u vrijednosti 48 miliona eura.

Bevanda je izjavio da je na temelju ovog ugovora omogućeno povlačenje 47,5 miliona eura kroz povoljne kredite, kao i još 500.000 eura grant sredstava, od čega će 52 posto biti alocirano na FBiH, a 48 posto na RS.

Pojasnio da će ovim sredstvima biti kreditirani projekti u oblasti poticaja razvoja hidroenergije i drugih obnovljivih izvora energije, dok se grant sredstva odnose na popratne mjere za projekt “Vodoopskrba i uklanjanje otpadnih voda u BiH”.

Bevanda je zahvalio vlastima SR Njemačke koje su dosad na ovaj način BiH odobrile oko 600 miliona eura, od čega je nešto manje od 100 miliona eura grant sredstava.

Ambasador Hellbach je rekao da Njemačka kroz ove projekte želi pružiti podršku Bosni i Hercegovini da još bolje iskoristi svoj ogromni energetski potencijal, te istakao je da nije riječ o pomoći budžetima, već o sredstvima koja mogu biti iskorištena samo za konkretne projekte.

Može se reći da je ovo odlična prilika za one koji potenciraju obnovljive izvore energije i prilika da se počnu postizati rezultati. Ovo je također i odlična prilika za mlade ljude u našoj državi da se pokrenu i aktiviraju u ovom sektoru.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply