Za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata Vlada KS-a i UNDP osigurali 1,2 miliona KM

Za povećanje energetske efikasnosti javnih objekata Vlada KS-a i UNDP osigurali 1,2 miliona KM

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Čedomir Lukić i zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-ija u BiH Zahira Virani potpisali su Sporazum o podjeli troškova na Projektu “Zeleni ekonomski razvoj”, u dijelu koji se odnosi na aktivnost “Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo”. Ukupna vrijednost mjera koje će biti provedene radi povećanja energetske

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a Čedomir Lukić i zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-ija u BiH Zahira Virani potpisali su Sporazum o podjeli troškova na Projektu “Zeleni ekonomski razvoj”, u dijelu koji se odnosi na aktivnost “Povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo”.

Ukupna vrijednost mjera koje će biti provedene radi povećanja energetske efikasnosti javnih objekata u KS-u je 1,2 miliona KM, za šta će iz budžeta KS-a biti izdvojeno 700.000, a UNDP će učestvovati s 500.000 KM.

Ministar Lukić je izjavio da će realizacijom ovog dijela Projekta biti ostvarene značajne finansijske i energetske uštede u javnom sektoru te da će u saradnji s UNDP-em detaljno sagledati za koje objekte je potrebno hitno provesti mjere povećanja energetske efikasnosti.

Dodao je da će biti sačinjena lista objekata koja će jasno definirati ukupan iznos i udio sufinansiranja po objektu, kao i detaljan plan realizacije infrastrukturnih aktivnosti za rekonstrukciju tih objekata.

Lukić je podsjetio da je u okviru istog projekta u novembru 2015. potpisan prvi Sporazum koji se odnosi na aktivnost “Institucionalizacija energetskog upravljanja i akcioni plan energetske efikasnosti u KS-u”, te da je Ministarstvo već odabralo pet objekata za koje su pokrenute pripremne aktivnosti na provođenju energetskog pregleda, a to su Dječiji dom Bjelave, Pozorište mladih Sarajevo, Druga osnovna škola Ilidža, OŠ “Mirsad Prnjavorac”, te OŠ “9. maj”.

Virani je istakla da joj je drago što Kanton Sarajevo ozbiljno radi na ovoj problematici jer energetska efikasnost mora biti u fokusu borbe protiv klimatskih promjena.

Naglasila je da emisije moraju biti smanjene da bi građani, a posebno djeca, imali ugodno okruženje, dok sredstva ostvarena uštedama u budžetu ostvarena putem energetske efikasnosti treba usmjeriti u socijalne usluge koje građanima trebaju.

Virani je zahvalila Vladi KS-a za podršku i vladi Švedske koja je UNDP-ov donator.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply