Zagreb dobio 2 pametne solarne klupe

Zagreb dobio 2 pametne solarne klupe

Osim za odmor, klupa istodobno služi za punjenje mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, ali i prikuplja druge podatke koji su javno dostupni, npr. razina buke, temperatura zraka...

Pred zgradom Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u utorak je predstavljena prva pametna solarna klupa postavljena u Zagrebu, druga će biti predstavljena na otvorenju Europskih univerzitetskih igara u julu te će se smjestiti ispred Filozofskog fakulteta.

Ženski Lions klub (LK) “Zrinjevac” studentima Univerziteta u Zagrebu poklonio je klupe, projekt inovatora Ivana Mrvoša, koje bi među ostalim trebale potaknuti veće korištenje zelenih i održivih tehnologija. Solarna klupa je inovativni projekt mladoga studenta Fakulteta elektrotehnike, mašinstva i brodogradnje Univerzitetu u Splitu Ivana Mrvoša.

Osim za odmor, klupa istodobno služi za punjenje mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, ali i prikuplja druge podatke koji su javno dostupni, npr. razina buke, temperatura zraka. Noću služi kao javna rasvjeta, ima brojač prolaznika, može raditi deset dana bez sunca, a otporna je na udarce, rekao je Mrvoš. Projekt je vezan za Europske univerzitetske igre, naglasio je Mrvoš, dodavši kako njegov studentski projekt, sa nula kuna podrške, od države, danas zapošljava 22 ljudi.

Ističe da bi želio postaviti još dvadesetak klupa u Zagrebu, u svijetu ove godine 500, ali iduće nekoliko tisuća.

“Klub će uz solarnu klupu postavljenu ispred zgrade Rektorata, Univerzitetu u Zagrebu darovati još jednu klupu koja će biti smještena na Filozofskom fakultetu, a koju će predstaviti na otvorenju Europskih univerzitetskih igara u julu”, kazala je predsjednica Ženskoga Lions kluba “Zrinjevac” Vesna Boinović-Grubić.

Buđenje ekološke svijesti je jedan od četri cilja LC Internationala u povodu proslave 100 godinu djelovanja tih klubova u svijetu. Sredstva su prikupljena na humanitarnom koncertu “La Primavera” na kojem je nastupila sopranistica Antonella Malis uz glasovirsku pratnju profesora Vladimira Babina, kazala je Boinović-Grubić. Rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras smatra da je baš klupa postavljena u okružju Univerziteta dobro mjesto za promoviranje ideja, ekologije, znanosti, tehnike.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply