Zašto Elon Musk pravi pametne klima uređaje za glupe kuće?

Zašto Elon Musk pravi pametne klima uređaje za glupe kuće?

Malo ko je primjetio da je u podugačkom intervjuu koji ga je koštao ugleda, ali i preko 8% Teslinih akcija, Elon Musk uspio da provuče jednu „revolucionarnu“ ideju.

Naime, u sada već dobro poznatom razgovoru s komičarom Joom Roganom, koji bi Musk najradije htio da zaboravi, on se (između teme pušenja marihuane u mladosti) dotakao i teme negativnog uticaja klasičnih klima uređaja na životnu sredinu. Govoreći o tome kako kapacitet Teslinog inovativnog solarnog krova za napajanje čitavog doma zavisi od energetske efikasnosti same kuće, Mask je otkrio svoju ideju o pametnijem sistemu klimatizacije:

„(Sistem bi) trebalo da predvidi kada ćete biti kući, a zatim da ohladi sobe koje ćete vjerovatno koristiti. Ne govorimo, dakle, o nekom genijalnom domu – nego samo o osnovnim stvarima.“

Nakon ove izjave, Musk nije htio dalje da komentariše „potencijalne buduće proizvode“. Ipak, mi se pitamo, znači li to da Tesla već radi na razvoju pametnog sistema klimatizacije – i šta to u praksi znači?

Ni pametna klima ne može bez dobre izolacije

Glavni argument protiv Muskove ideje se odnosi na to da ni „najpametniji“ sistemi ne mogu da budu održivi bez kvalitetne gradnje – koja sve češće predstavlja pravi luksuz. Mike Rogers, britanski konsultant iz oblasti energetske efikasnosti, istakao je da, ako bismo htijeli da napravimo svoju kuću efikasnijom, treba da krenemo od tehnologija koje su nam već dostupne poput izolacije i kvalitetne ugradnje prozora.

Hoće li nova tehnologija oraspametiti glupe kuće?

Neki proizvodi koji bi mogli da se smatraju dijelom pametnog sistema klimatizacije već odavno su na tržištu. Prvo i osnovno, tu je pametni termostat kojim se upravlja pomoću aplikacije na mobilnom telefonu i koji prateći kretanje korisnika podešava optimalnu temperaturu u prostorijama u kojima se korisnik nalazi.

Lloyd Alter sa portala TreeHugger osvrnuo se na ovaj izum sa dozom (opravdane) ironije izjavivši:

Pametni termostat je glup odgovor na lošu gradnju. Takav uređaj najbolje funkcioniše u glupoj kući, u onoj bez dobre izolacije ili zasjenčenih dijelova, a naročito u onoj kroz koju prodire vazduh.“

Drugim riječima, glavni argumenti protiv Muskovih izuma odnose se na to da tehnologija iz budućnosti ne može da nam riješi tekuće, osnovne probleme u gradnji. Takođe, zanimljivo je da do sada nije bilo nikakve riječi o tome kako bi sistem pametne klimatizacije mogao da riješi problem prebacivanja toplog vazduha iz zatvorenog prostora u prirodnu okolinu. što nam na duže staze može nanijeti najveću štetu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu