Završen sajam Energa: U Tuzli predstavljena ideja virtuelnog referalnog instituta iz oblasti energije

Završen sajam Energa: U Tuzli predstavljena ideja virtuelnog referalnog instituta iz oblasti energije

Svečanom dodjelom priznanja izlagačima jučer je u Tuzli završen šesti po redu Međunarodni specijalizirani sajam energetike Energa. Ovaj jedinstveni skup u protekla tri dana kroz sajamsko-konferencijske sadržaje tretirao je oblasti energije, industrije i rudarstva.

Organizatori, a posebno izlagači zadovoljni su napustili ovogodišnju Energu najavljujući da će u Tuzlu doći i naredne godine.

“Prvi put smo na ovom sajmu i izuzetno smo zadovoljni. Poredeći sa nekim drugim sajmovima u svijetu organizacija je odlična. Naša kompanija je specijalizirana za razvoj i proizvodnju opreme za brza tehnička mjerenja tvrdih parametara kvaliteta uglja, tako da smo na sajam Energa došli s ciljem uspostavljanja veze sa potencijalnim partnerima iz ovog dijela Evrope”, kazao je za Klix.ba predstavnik poljske kompanije PWP Wilpo Waclaw Gorny.

Jedinstveni privredni događaj okupio je veliki broj predstavnika kompanija, ambasada i istraživačkih institucija, bliskih energetskom sektoru u našoj zemlji i regiji.

“Mi smo prezadovoljni ovogodišnjim izdanjem sajma, s obzirom da su brojne delegacije koje su se najavile u smislu susreta sa izlagačima i potencijalnim partnerima ostvarile kontakt. U tri dana smo vidjeli aktivne susrete na štandovima što je samo po sebi garancija za potpun uspjeh ovog sajma. Energa nije sajam masovnog okupljanja, on je tipični poslovni sajam, a očekivanja koja smo imali u smislu kontakata koje je trebalo ostvariti su ispunjena”, izjavio je za naš portal predsjednik uprave Energe Zlatko Alidžanović.

Ove godine zemlja partner Specijaliziranog sajma energetike u Tuzli bila je Republika Češka, koju je u gradu soli predstavilo 20 kompanija koje u polju svog djelovanja pripadaju samom vrhu.

“Ove kompanije prepoznale su značaj bh. tržišta kada je u pitanju energetika, ali i kada su u pitanju potencijali BiH. Također, njihov dolazak znači i to da žele maksimalno iskoristiti ovaj skup i prikupiti sve potrebne informacije kada su u pitanju investicije, pronalazak potencijalnih partnera i slično”, ističe za Klix.ba predsjednik Organizacionog odbora Energe Mirsad Jašarspahić dodavši da je iz godine u godinu evidentan napredak ovog sajma.

Posljednjeg dana sajma predstavljena je i ideja o uspostavljanju takozvanog virtuelnog referalnog instituta iz oblasti energije.

“Ideja se zasniva na tome da mi u Privrednoj komori Federacije BiH skupa sa partnerskim institucijama oformimo jednu vrstu virtuelnog referalnog instituta kada je u pitanju energija. Na ovaj način bi se objedinile sve stručne snage. Time bi svako ko želi da investira u ovoj oblasti, zatim da pronađe partnera, uradi određenu studiju izvodljivosti ili reviziju projekta, mogao na jednom mjestu doći do prave adrese. Mi sa našim partnerima na ovom projektu radimo već pola godine, a sa punim radnim materijalnom ćemo izvjestiti nadležne institucije koje trebaju dati jednu vrstu dozvole za formiranje. Želimo da ovo bude jedan referalni virtuelni institut kao zamjena za one instiutute koje je nekada ova država imala sa postojanjem velikih industrijskih sistema kojih više nema”, pojašnjava Jašarspahić.

BiH ima energetski potencijal koji je neophodno iskoristiti, jedna je od poruka koja je javnosti poslana sa ovog trodnevnog događaja u Tuzli.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply