Završena prva obuka za “˜Implementatore energetske efikasnosti”™

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis je uspješno realizirao prvi program obuke za “˜Implementatore energetske efikasnosti”™ u okviru projekta “žPodrška obrazovanju odraslih u BiH” koji predstavlja zajedničku inicijativu Njemačog društva za međunarodnu saradnju – GIZ i Å vicarske agencije za razvoj i saradnju – SDC. Trodnevni program obuke za “Implementatore

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis je uspješno realizirao prvi program obuke za “˜Implementatore energetske efikasnosti”™ u okviru projekta “žPodrška obrazovanju odraslih u BiH” koji predstavlja zajedničku inicijativu Njemačog društva za međunarodnu saradnju – GIZ i Å vicarske agencije za razvoj i saradnju – SDC.

Trodnevni program obuke za “Implementatore energetske efikasnosti” je dizajniran sa ciljem da obogati obim kompetencija trenutno zaposlenih osoba, a nezaposlenim da pruži mogućnost da prilikom apliciranja na radno mjesto pokažu posebne kvalifikacije kao dodatnu komparativnu prednost.

Uposlenici koji su već zaposleni u firmama na nekim drugim radnim mjestima se kroz dodatnu obuku osposobljavaju za izvođenje internih audita (odnosno procjena energetske efikasnosti), snimanje situacije i predlaganje mjera za smanjenje potrošnje energije. Procjenjuje se da se samo u firmama i zgradama institucija u BiH provođenjem mjera energetske efikasnosti, koje ne zahtjevaju nikakva investiciona ulaganja, može postići cca 15% uštede u potrošnji energije na godišnjem nivou.

Trdodnevnu obuku za “žImplementatore energetske efikasnosti” uspješno završilo 16 polaznika u periodu 13.-15. decembar 2012. godine, na dvije lokacije (Hotel Sarajevo, Sarajevo i Centar za energetsku efikasnost, Pazarić). Obuka se sastojala iz tri jednodnevna modula:

  • Modul I: Osnovni pojmovi i značaj energetske efikasnosti
  • Modul II: Procjena energetske efikasnosti kroz vizuelni pregled objekta
  • Modul III: Osnovni elementi i tehnike za procjenu energetske efikasnosti

Moduli su koncipirani kao optimalna kombinacija ex cathedra predavanja i grupnog ili individualnog rada učesnika. Vrhunske ocjene i komentari učesnika su najbolja potvrda da je obuka implementirana na izuzetno visokom nivou.

Zbog izuzetnog interesa i društvene koristi ovakve obuke, Energis u narednom periodu planira da realizuje ove obuke i u drugim gradovima BiH, prvenstveno osposobljavanjem osoblja u općinama, školama, bolnicama/domovi zdravlja, tako i u javnim i privatnim firmama/organizacijama.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply