Završetak VE “Mesihovina” očekuje se krajem iduće godine

Završetak VE “Mesihovina” očekuje se krajem iduće godine

U postrojenju HE Rama u četvrtak je upriličena svečanost potpisivanja Pisama prihvata za Vjetroelektranu Mesihovina, a na svečanosti su kao posebni gosti bili ambasador Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach i predstavnik Njemačke razvojne banke (KfW-a) u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen.

U postrojenju HE Rama u četvrtak je upriličena svečanost potpisivanja Pisama prihvata za Vjetroelektranu Mesihovina, a na svečanosti su kao posebni gosti bili ambasador Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach i predstavnik Njemačke razvojne banke (KfW-a) u Sarajevu Matthias Schmidt-Rosen.

Kako je saopšteno iz Elektroprivrede HZ HB, ujedno se svečanošću želio obilježiti kraj uspješnog projekta rekonstrukcije HE Rama u onom dijelu koji je sufinansirala Savezna Republika Njemačka. Rekonstrukcija najveće hidroelektrane Elektroprivrede HZ HB nakon 40 godina eksploatacije počela je prije osam godina potpisima finansijskih sporazuma.

U realizaciju je tog projekta investirano: 7 miliona eura koji predstavljaju donaciju Njemačke vlada kao doprinos projektu; 10 miliona eura kredita KfW-a; 2.8 miliona eura donacije FBiH kao doprinos projektu i vlastitih sredstava EPHZHB-a u iznosu 8.1 milion eura. Zbog iznimne složenosti rekonstrukcije elektrane, njena važnost u sistemu ovoga preduzeća i činjenice da je tokom rekonstrukcije dio elektrane bio u pogonu, poslovi rekonstrukcije podijeljeni su prema dijelovima postrojenja i to u tri ugovora. Tako je prije četiri godine završeno GIS postrojenje; godine 2013. završeni su radovi na agregatu br. 1 s pripadajućim blok transformatorom, a agregat br. 2 završen je prošle godine.

Nakon usvajanja konačnoga izvještaja konsultanta na rekonstrukciji, projekat rekonstrukcije HE Rama bit će završen čime ta elektrana postigla visoku pogonsku spremnost s produženim radnim vijekom za još 30 godina.

Pisma prihvata ugovora za VE Mesihovinu koji se odnose na 22 vjetroagregata s temeljima i TS 20/110 kV Gornji Brišnik s priključkom na elektroenergetski sistem i za internu kabelsku mrežu potpisali su generalni direktor Elektroprivrede HZ HB mr.sc. Marinko Gilja i izvršni direktor za proizvodnju električne energije Ilija Đolo, dipl.ing.stoj.

– Potpisivanjem ovih pisama za Ugovor za 22 vjetroagregata s temeljima dodijeljen je Konzorciju Siemens u iznosu od 71 milion eura, a za Ugovor za TS 20/110 kV Gornji Brišnik Konzorciju ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. u vrijednosti od oko 4 miliona eura. Završetak projekta VE Mesihovina očekuje se krajem 2017. godine, a i potpisivanje ovih pisama još je jedna potvrda dobre saradnje koje naše poduzeće ima s Njemačkom razvojnom bankom – naglasio je generalni direktor u svom obraćanju prije potpisivanja.

Ambasador Njemačke Christian Hellbach zahvalio je domaćinima na prijamu i istaknuo je dobru saradnju dviju država koja je i rezultirala, između ostaloga, i s ta dva projekta.

– Projekti predstavljaju ulaganje u budućnost i održivi razvoj u što Njemačka ulaže znatna sredstva u Bosni i Hercegovini – istaknuo je ambasador Hellbach. Sve te aktivnosti imaju za cilj približavanja BiH Europskoj uniji i izrazio je nadu u uspješan završetak drugih projekata, posebice VE Mesihovina.

Inače, za projekat VE Mesihovina, Njemačka vlada donirala je milion eura, ostala su sredstva osigurana iz kredita od KfW-a u iznosu 71 milion eura, a Elektroprivreda HZHB je osigurala vlastita sredstva potrebna za završetak projekta, stoji u saopštenju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply