Zelene navike djece “prenose” se i na njihove roditelje

Zelene navike djece “prenose” se i na njihove roditelje

Izgleda da roditelji više ne predstavljaju dobar uzor za djecu, već su se u nekim slučajevima situacije okrenule u suprotnom smjeru. Barem tako pokazuje nedavno provedeni američki eksperiment kojim je dokazano da se zelene navike djece "prenose" na roditelje.

Studija koju su proveli naučnici sa Sveučilišta Oregon i Stanford, pokazala je da su, nakon što su saznali za male praktične i svakodnevne savjete o načinima uštede energije i drugim “zelenim” navikama, djevojčice sa lakoćom prenijele načine odgovornog energetskog ponašanja i ostatku obitelji.

Naučnici koji su bili uključeni u posmatranje 30 ženskih grupa izviđača u sjevernoj Kaliforniji, a koje okupljaju više od 300 mladih žena došli su do zanimljivih rezultata. Posmatrane djevojke su sudjelovale u ciljanim obrazovnim programima kao što su učenje “zelenih” navika za uštedu energije među kojima su bili isključivanje svih električnih uređaja tijekom noći ili pranja rublja na niskim temperaturama. Skupine su nasumce podijeljene u različite programe obuke, a koji su također uključivali i izbor hrane i prijevoznih sredstava s malim utjecajem na okoliš.

Program koji je dobio najbolje rezultate je onaj vezan uz energetsku efikasnost. Kao što su djevojčice naknadno izvijestile, odgovorno ponašanje nastavilo se kod kuće najmanje 7 mjeseci nakon završetka obrazovnog programa. A njihovi postupci također su uključili i roditelje te direktno utjecali na njihovo ponašanje, i to najmanje narednih 8 mjeseci.

Osim usmjeravanja i obrazovanja odraslih i mladih u krugu obitelji, Hilary Boudet, voditeljica studije, izjavila je da su naučena ponašanja imala pozitivan učinak i na širi krug ljudi iz zajednice.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply