Zelene Olimpijske igre, od prijevoza do hrane

Zelene Olimpijske igre, od prijevoza do hrane

Olimpijske igre u Londonu trebale bi postati prve ekološke Olimpijske igre, od izgradnje održivih sportskih borilišta, sve do cilja od nula otpada na odlagalištima ili održive opskrbe hranom. Cijeli događaj mjeriti će svoj ugljični otisak, a već neko vrijeme nezavisna komisija nadgleda da li se sve provodi prema obećanjima. U svom posljednjem izvješću, Saun McCarthy, predsjednik “Komisije za

Olimpijske igre u Londonu trebale bi postati prve ekološke Olimpijske igre, od izgradnje održivih sportskih borilišta, sve do cilja od nula otpada na odlagalištima ili održive opskrbe hranom.

Cijeli događaj mjeriti će svoj ugljični otisak, a već neko vrijeme nezavisna komisija nadgleda da li se sve provodi prema obećanjima. U svom posljednjem izvješću, Saun McCarthy, predsjednik “Komisije za održivi London 2012”, definirao je ukupnu strategiju zelenih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara velikim uspjehom.

Prilikom izgradnje svojih borilišta London je nastojao koristiti što je više moguće postojećih građevina, od Wimbledona do Earls Courta. Olimpijski stadion, centar za vodene sportove i velodrom su nove građevine koje su građene po ekološkim kriterijima, zajedno sa privremenim strukturama u dijelovima grada kao što je Greenwich Park i Hyde Park.

Više od 60% materijala korištenih za izgradnju Olimpijskog parka, uključujući i Olimpijsko selo, dostavljeno je rijekama ili željeznicom te su i na taj način dodatno smanjene emisije CO2.

Nakon obustave planova vezanih uz instalaciju vjetroelektrane koja bi Olimpijskom parku osigurala 20% energije iz obnovljivih izvora, organizatori su odlučili dodatno smanjiti potrošnju energije. Glavne eko-novosti koje će dočekati sve posjetitelje počinju već s ulaznicama koje uključuju besplatni pristup javnom prijevozu, sve informacije o lokaciji na kojoj se održava sportski događaj te mogućnost dolaska biciklom ili pješice uz pomoć besplatnog vodiča.

čak će i obroci na Olimpijskim igrama biti održivi. Svih 14 miliona obroka koji će biti servirani biti će spakirano u posebne boje koje su u skladu sa vrstom korištenog materijala i bojom koša za otpad kako bi se što je više moguće olakšalo odvojeno prikupljanje otpada.

 

Izvor: croenergo.eu

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu