Zeleni prijevoz zamijenit će automobile u najvećim gradovima do 2030

Zeleni prijevoz zamijenit će automobile u najvećim gradovima do 2030

Vožnja privatnih automobila smanjit će se u prosjeku za deset posto do 2030.

Održivi prijevoz, od javnog prijevoza do bicikliranja, mogao bi zamijeniti automobile u najvećim gradovima u svijetu do 2030, pokazuje studija objavljena u ponedjeljak.

Vožnja privatnih automobila smanjit će se u prosjeku za deset posto do 2030, dok će javnom prijevozu, hodanju i vožnji bicikla porasti popularnost, piše u studiji Mobility Futuresa, prenosi Hina.

“Posao svakog gradonačelnika i gradskih vlasti jest preduzeti nešto”, rekao je Rolf Kullen iz konsultantske kompanije “Kantar”, koja je izradila studiju kojom je obuhvaćen 31 grad.

“Gradovi počinju shvatati da se grad ne gradi oko određenih prijevoznih sredstava. Grad se treba graditi oko ljudi”, rekao je.

Više od polovine stanovništva živi u gradovima i očekuje se da će taj broj do 2050. porasti na gotovo 70 posto.

Zakrčenje centara

Brojne gradske vlasti koje se bore protiv zakrčenih centara i zagađenja zraka žele destimulirati prijevoz automobilima, a procvat iznajmljivanja bicikala i manjih električnih vozila stanovnicima pruža nove načine transporta.

Putovanja privatnim automobilom trenutno čine više od polovine svih putovanja u velikim gradovima, ali će pasti na 46 posto do 2030, tvrde istraživači koji su ispitali više od 200.000 stanovnika od New Yorka do Nairobija.

U istom razdoblju javni prijevoz, bicikliranje ili pješačenje činit će 49 posto gradskog saobraćaja, stvarajući globalnu “prijelaznu tačku” prema održivom putovanju, navode stručnjaci.

Gotovo 40 posto ljudi širom svijeta otvoreno je za nove oblike putovanja. No, gradovi moraju ulagati u tehnologiju kako bi se omogućio pomak prema zelenijem prijevozu, ističu.

Porast osviještenosti o zagađenju i gužvi uzrokovanoj vožnjom automobila pomogao je u pokretanju promjena, smatra Yoann Le Petit iz ekološke grupe “Transport i životna sredina”.

“Svjedočimo tom trendu, ali ne bismo se trebali samo opustiti i odmarati”, upozorio je.

Izvor: Agencije

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu