Alarmantno: Ilidža udiše najzagađeniji vazduh u Evropi

Alarmantno: Ilidža udiše najzagađeniji vazduh u Evropi

Zima i grijna sezona su sarajevskoj opštini Ilidža donijele najzagađeniji vazduh u Evropi, koji je, prema mjerenjima Svjetskog tima za kvalitet vazduha (AQICN), za više od šest puta prekoračio dozvoljeni indeks zagađenosti.

Naime, prema standardima AQICN-a, dozvoljeni indeks zagađenosti vazduha je 50, dok je on na Ilidži iznosio 369, a u Tuzli visokih 197.

“Uticaj ovakvog vazduha na zdravlje može biti opasan jer je problem u tome što lebdeće čestice zbog svoje male veličine mogu kroz pluća prodrijeti direktno u krvotok, a štetne posljedice se mogu javiti već nakon kratkog izlaganja”, upozorio je Anes Podić iz UG “Eko-akcija” Sarajevo.

Prema njegovim riječima, indeks zagađenosti vazduha koji je izmjeren na Ilidži nije nikakvo iznenađenje te, kako kaže, nivo zagađenja tokom decembra je uvijek visok širom BiH. Juče se iz opštine Ilidža nisu oglašavali povodom ove informacije.

“U Sarajevu je jedan od krupnih problema loženje tokom grijne sezone”, upozorio je Podić.

Istakao je da i drugi gradovi takođe imaju problem i skoro da nema grada u BiH koji u ovo doba godine nema izuzetno visoko zagađenje vazduha.

Rekao je da je niz mogućih mjera koje se mogu poduzeti da bi se poboljšao kvalitet vazduha, ali ne nailazi se na razumijevanje nadležnih institucija te, kako kaže, za njih ovaj problem ne postoji.

U Centru za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti -Energis, Hamdija Mujezin i Adi Fišević, kazali su da izmjerene vrijednosti u opštini Ilidža ukazuju na veliku opasnost za zdravlje građana Kantona Sarajevo.

“Ako se pogleda prošlogodišnji izvještaj Zavoda za javno zdravstvo, uočljivo je da je došlo do povećanja broja plućnih oboljenja koja su direktna posljedica povećane emisije PM čestica”, naglasili su iz Energis-a.

Naveli su da je nužno uvođenje mjera za unapređenje kvaliteta vazduha, prije svega boljeg monitoringa izvora emisije i kvalitetnijeg mjerenja svih zagađujućih materija na području Sarajeva.

Prema njihovim riječima, dva najvjerovatnija uzroka zagađenja su emisija iz saobraćaja, kao i emisija iz stambenog sektora koja je posljedica grijanja ekološki neprihvatljivim energentima.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, kazala je da se u Tuzli svake godine u zimskom periodu, kada je smanjena cirkulacija vazduha, osjeća zagađenje vazduha.

“Povećane koncentracije prašine i ugljen-dioksida oslikavaju se u rezultatima monitoringa vazduha, a ako se ovakvi vremenski uslovi, bez padavina i jakog strujanja vazduha, praćeni niskim temperaturama, nastave, do zagađenja vazduha će tek doći”, upozorila je Agićeva.

Prema njenim riječima, u BiH je definisan indeks zagađenosti vazduha, ali on, kako kaže, nije prihvaćen od strane nadležnih i oni ne žele da reaguju na osnovu indeksa zagađenja.

Navela je da se nadležni u BiH drže graničnih vrijednosti i interventnog plana, što im, kaže, omogućava da ne djeluju u ovakvim situacijama.

“Potrebno je napraviti sistematske promjene da bi se poboljšao kvalitet vazduha, ali bi to trebalo raditi tokom cijele godine, a ne čekati zimu da razmišljamo o zagađenju vazduha”, naglasila je Agićeva.

 

Preuzeto sa: https://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/okolina/Alarmantno-Ilidza-udise-najzagadjeniji-vazduh-u-Evropi/454960

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu