Belgija: Hoće li Tesline baterije stabilizirati mrežu?

Belgija: Hoće li Tesline baterije stabilizirati mrežu?

Vjerojatno se sjećate slučaja s početka ove godine kada je, zbog nesuglasica Srbije i Kosova, u elektroenergetskoj mreži Europe došlo do poremećaja i manjka u opskrbi, pa je stoga frekvencija struje u čitavoj Europi pala, uzrokujući kašnjenje mnogih električnih satova.

Nakon toga situacija je stabilizirana i nedostajuća energija je vraćena u mrežu, pa su nekoliko sedmica satovi “žurili” kako bi se sve vratilo u normalni način rada.

Kako bi se ovakve situacije izbjegle u budućnosti, a i kako bi se elektroenergetska mreža Europe stabilizirala i kod drugih poremećaja s manjkom ili viškom proizvodnje, u belgijskom mjestu Terhillsu ovoga je vikenda pušten u pogon veliki sistem baterija. Tesline baterije Powerpack, njih 140 skupa s inverterima, imaju ukupnu snagu od 18,2 megavata. Osnovni zadatak im je skladištiti energiju kada se proizvodi previše, te istu ispuštati u mrežu kada proizvodnja padne.

Iz Tesle su ovim povodom objavili video kojim prezentiraju ovaj projekt, kao i kratki timelapse video u kojem je vidljiv proces postavljanja spomenutih baterija. Ovaj bi sistem trebao vrlo brzo reagirati na promjene frekvencije električne energije, i do 100 puta brže od klasičnih sistema koji energiju proizvode iz fosilnih goriva.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu