BiH ne ispunjava obaveze iz Ugovora o energetskoj zajednici

BiH ne ispunjava obaveze iz Ugovora o energetskoj zajednici

U Sekretarijatu energetske zakjednice u Beču upriličen je radni sastanak sa predstavnicima EFEKT koalicije na kojem je predstavljen akcioni plan djelovanja koalicije, te stavovi kao moguća dugoročna rješenja za otklanjanje okolišnih problema prouzrokovanih energetskim sektorom. Predstavnici EFEKT koalicije su objasnili razloge formiranja koalicije, njene ciljeve, te pokrenutu incijativu EFEKT-ivna akcija čija je realizacija u toku uz finansijsku podršku

U Sekretarijatu energetske zakjednice u Beču upriličen je radni sastanak sa predstavnicima EFEKT koalicije na kojem je predstavljen akcioni plan djelovanja koalicije, te stavovi kao moguća dugoročna rješenja za otklanjanje okolišnih problema prouzrokovanih energetskim sektorom.

Predstavnici EFEKT koalicije su objasnili razloge formiranja koalicije, njene ciljeve, te pokrenutu incijativu EFEKT-ivna akcija čija je realizacija u toku uz finansijsku podršku Evropske unije, kako bi doprinijeli konačnom ispunjavanju meðunarodnih obaveza u oblasti energije i zaštite okoliša iz Ugovora o uspostavi energetske zajednice, koja je trenutno na “žmrtvoj tački”.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice g. Janez Kopač upoznao je EFEKT koaliciju o radu Sekretarijata i provoðenju Ugovora o uspostavljanju energetske zajednice čiji je Bosna i Hercegovina potpisinik od 2006. godine. Gospodin Kopač je istakao da BiH nije ostvarila očekivani napredak iz Ugovora o uspostavljanju energetske zajednice koji se tiče primjene direktiva Evropske unije i usvajanja novih zakona u oblasti energije. Pri tome je istaknuo da će se BiH suočiti s ozbiljnim posljedicama ukoliko BiH uskoro ne napravi obavezujuće pomake.
Na sastanku je bilo riječi o načinu praćenja rada vlasti Federacije BiH u oblasti energije i zaštite okoliša, kao i o mogućnostima buduće saradnje EFEKT
koalicije sa Sekretarijatom energetske zajednice.
Energetsku zajednicu su predstavljali g. Janez Kopač, direktor i g. Raičević Borko, ekspert za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. Ispred EFEKT koalcije sastanku su prisustvovali g. Marko Nišandžić, CRP Tuzla, gða. Alenka Savić, CRP Tuzla, g. Ervin Ðember, CRP Tuzla i g. Hamid Mehinović, Energis Sarajevo.

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply