Biogasna elektrana kod Šamca uskoro počinje proizvodnju – Firma Gold MG planira uložiti 15 mil KM do 2020.

Biogasna elektrana kod Šamca uskoro počinje proizvodnju – Firma Gold MG planira uložiti 15 mil KM do 2020.

Biogasna elektrana u Novom Selu kod Šamca za petnaestak dana trebalo bi da počne punu proizvodnju struje koja će u narednih 15 godina biti u mreži, saopšteno je na zvaničnom sajtu Opštine Šamac.

Načelnik Odjeljenja za privredu Opštine Milan Simić kaže da investitor, firma Gold MG, do 2020. godine planira uložiti više od 15 mil KM, dodavši da je polovina sredstava već uložena.

– Riječ je o firmi koja je od Opštine dobila na koncesiju 220 hektara zemljišta i koji je primjer maksimalnog korištenja zemljišta, počev od prizvodnje stočne hrane, proizvodnje tovne junadi, preko proizvodnje stajnjaka do korištenja stajnjaka za proizvodnju električne energije – rekao je Simić.

On kaže da je riječ o zaokruženom ciklusu s ciljem maksimalnog korištenja poljoprivrednog zemljišta u svrhu proizvodnje stočne hrane i električne energije iz alternativnih izvora.

Vlasnik biogasne elektrane i firme Gold MG, Goran Mitrović, ističe da je riječ o pogonu koji kao gorivo koristi biogas nastao truljenjem biljnih ostataka i biomase svih vrsta, dodavši da se na taj način rješava i problem stajnjaka.

– Elektrana će proizvoditi megavat struje koja će ići u mrežu, a megavat toplote biće korišten u sušarama koja će fermentisani stajnjak, sušiti i briketirati. To nudimo na tržištu za povrtlare, voćare, hortikulturu, cvjećare. Kvalitetan humus se u velikim količinama uvozi iz Holandije, a sada ćemo imati domaći – rekao je Mitrović.

On ističe da će radovi na elektrani biti nastavljeni proširenjem farme, podizanjem sušare za sušenje stajnjaka i drugih biljnih ostataka, klaonice i staklenika.

– Investicija je završena, objekat je u upotrebi, završen je probni rad, isporučili smo prve količine električne energije u mrežu. Sada je završeno sertifikovanje objekta i za 15 dana očekujem da ćemo krenuti sa punom proizvodnjom struje koja će u narednih 15 godina biti u mreži. To je otprilike trećina potreba opštine Šamac – rekao je Mitrović.

On je podsjetio da u Novom Selu i Donjem Žabaru ima zaposlenih 100 radnika u svim radnim jedinicama i da će taj broj biti povećan.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply