Ekološka kuća sa zidovima od kanabisa

Ekološka kuća sa zidovima od kanabisa

Blokovi od konoplje imaju sjajne izolacione sposobnosti, a pritom spriječavaju stvaranje mikroba i gljivica u zidovima.

Kanabis nije dobar samo za medicinske svrhe – industrijska konoplja veoma lijepo se može upotrebiti i u arhitekturi koja naglasak stavlja na ekologiju. Upravo takav primjer stiže nam iz Izraela gde je arhitektonski biro Tav Group iz Haife podigao kuću zvanu Ein Hod pomoću hempcretea, kojeg Rusi zovu kostrobeton. U pitanju je biokompozitni materijal od konoplje, hidratisanog kreča i vode od kojeg se prave blokovi s odličnim termičkim karakteristikama. A i fino miriše…

Lokalno vađeni kamen korišten je za temelje i zidove u prizemlju dok blokovi od konoplje čine zidove u etažama iznad.

Kuća od skoro 250 kvadrata je skoro u potpunosti podignuta od prirodnih materijala. Lokalno vađeni kamen korišćen je za temelje i zidove u prizemlju dok blokovi od konoplje, smješteni između drvene konstrukcije, čine zidove u etažama iznad. Unutrašnji zidovi napravljeni su od nabijene zemlje dok su zidovi izmalterisani krečom od prirodnih boja kako bi se stvorila netoksična atmosfera. Vidljiva drvena konstrukcija povezuje prostorije i statički i vizuelno, a drvo se može videti i na prozorima, stepeništu kao i na nameštaju, piše Inhabitat.

Na brdovitom terenu u ruralnom izraelskom selu podignut je lijep terasasat objekat koji je optimizovan po standardima pasivne gradnje. Solarni paneli su tu da obezbijede jeftinu električnu energiju a prirodna ventilacija dodatno minimalizuje potrebe za trošenje struje zbog klimatizacije. Kuća je opremljena i sistemom za sakupljanje kišnice koja se koristi kao tehnička voda.

Dobar ali skup

Arhitekte kažu da je Ein Hod prava kuća u Izraelu napravljena blokovima od konoplje. U pitanju je vatrootporan materijal koji pritom ima sposobnost razgrađivanja ugljen-dioksida. Upotreba kreča ovom materijalu takođe daje otpornost na razvijanje mikroba i gljivica. Naravno, kostrobeton nije zamjena za beton jer ovaj materijal nema dobra mehanička svojstva pa se ne može koristiti za konstruktivne elemente. Međutim, on je odličan izbor za dobro izolovane ekološke kuće iako nije baš jeftin.

Članka preuzet sa: http://www.gradnja.rs/ekoloska-kuca-sa-zidovima-od-kanabisa/

Autor: Igor Conić

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu