Elon Musk Portoriku donirao solarne panele

Elon Musk Portoriku donirao solarne panele

Američki preduzetnik Elon Musk ispunio je obećanje i poslao solarne panele u Portoriko, gdje je uragan nedavno nanio veliku štetu sistemu za prenos električne energije.

Njegova kompanija “Tesla” ugradila je panele i baterije za skladištenje energije u dječijoj bolnici u San Juanu. Baterije će obezbjeđivati energiju kada ne bude dovoljno sunčeve svjetlosti.

Kompanija je objavila da je ovo “prvi od mnogih” ovakvih projekata koji će zaživjeti, prenio je BBC.

Musk je donirao 250.000 dolara sopstvenog novca humanitarnoj akciji u Portoriku, gdje mnogi ljudi i dalje žive bez električne energije.

On je ranije ovog mjeseca obećao da će “Tesla” pomoći u obnavljanju energetske infrastrukture na ovoj američkoj ostrvskoj teritoriji.

Guverner Portorika Ricardo Rossello zahvalio je “Tesli” na radu u bolnici i rekao da se može razgovarati o ostalim projektima.

Ugovor vrijedan 300 miliona dolara za popravku elektromreže nedavno je dodijeljen maloj američkoj firmi koja postoji tek dvije godine i ima samo dvoje zaposlenih.

Odluku vlasti Portorika kritikovali su članovi američkog Kongresa, a Ricardo Rossello ju je branio.

On je rekao da je kompanija “Whitefish Energy Holdings” bila jedina koja je ispunila zahtjeve Portorika kada je riječ o dovoljno niskoj cijeni.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu