Energijska obnova šest škola u TK u okviru IPA projekta

Energijska obnova šest škola u TK u okviru IPA projekta

Krajem protekle sedmice Komitet INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014.-2020. odobrio je projekt međugranične saradnje Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost "Smart school" projekta je 3.234.000 KM, a on, između ostalog, predviđa toplifikaciju i podizanje stepena energijske efikasnosti u šest škola na području TK.

Tim povodom, danas je u Uredu premijera TK održan sastanak delegacije Vlade Tuzlanskog kantona s predstavnicima Centra za razvoj i podršku, koji su i nosioci projekta, a na kojem je istaknuto da će od ukupnog iznosa Tuzlanskom kantonu pripasti 50 posto ili oko 1,6 miliona KM, a obaveza Vlade TK je da tokom tekuće godine osigura inicijalna sredstva od 234.000 KM.

“Kako je projekt vremenski programiran i njegova realizacija predviđena tokom narednih 27 mjeseci, već danas smo dodijelili određene specifične zadatke i očekujem da će ministri odmah krenuti u njihovu realizaciju”, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Tim projektom, kada je u pitanju TK, predviđena je energijska obnova šest školskih objekata i to JU Mješovita srednja škola u Kladnju, JU OŠ Ivan Goran Kovačić u Gradačcu, JU OŠ Grivice, PŠ Omazići u Banovićima, JU OŠ Druga osnovna škola u Srebreniku, JU OŠ Gornja Tuzla u Tuzli i JU OŠ Sapna u Sapni.

Osim investiranja u obnovu i rekonstrukciju školskih objekata, projekt podrazumijeva i edukaciju 40 energetskih menadžera, te takmičenje 45 škola koje će obuhvatiti oko 5.000 učenika iz 30 bosanskohercegovačkih i 15 škola iz Republike Hrvatske, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply