FIPA želi privući španske investicije u solarne i vjetroparkove

FIPA želi privući španske investicije u solarne i vjetroparkove

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić je sa saradnicima 21. decembra 2016. godine održao sastanak sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Španiji Darkom Zelenikom, kako bi razgovarali o mogućnostima unapređenja ekonomske i investicijske saradnje sa španskim kompanijama.

Milinić je predložio ambasadoru Zeleniki upostavljanje saradnje sa španskim kompanijama aktivnim u sektoru obnovljivih izvora energije, posebno kompanijom Fersa Energias Renovables koja je u partnerstvu sa podgoričkom firmom Čelebić angažovana na izgradnji 23 vjetroelektrane snage do 46 MW na brdu Možura između Bara i Ulcinja i koja ima podružnicu u Splitu.

– Bosna i Hercegovina ima projekte, posebno za izgradnju solarnih i vjetro parkova, koji su atraktivni za španske investitore. Također postoje brojne mogućnosti za investiranje u sektor proizvodnje hrane, drvo-preradu i banjski turizam. Po poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji Španija je jedna od vodećih zemalja u svijetu i interes za ulaganje u ovaj sektor u BiH bi mogao biti pokazan zbog CEFTA ugovora o slobodnoj trgovini, ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom i drugim preferencijalnim izvoznim režimima koje BiH ima sklopljene sa brojnim zemljama – poručeno je iz FIPA-e.

Na incijativu počasnog konzula Ramona Jufrese u Barseloni je prije nekoliko godina osnovana Privredna komora Bosne i Hercegovine, te je na sastanku dogovoreno intenziviranje saradnje na privlačenju investicija iz Španije u BiH.

– FIPA od svih ambasadora BiH očekuje da im ekonomska diplomatije bude prioritet u radu, da rade na dovođenju investitora u zemlju, kao i na povećanju izvoza iz BiH – rekli su iz FIPA-e.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply