Glavni globalni izvori podzemnih voda biti će istrošeni do 2050. godine

Glavni globalni izvori podzemnih voda biti će istrošeni do 2050. godine

Nova studija koju je predstavila Inge de Graaf, hidrolog sa Colorado School of Mines, pokazuje kako će u narednim desetljećima ljudi ozbiljno iscrpiti resurse podzemnih voda diljem svijeta što će uzrokovati ozbiljne probleme u opskrbi pitkom vodom za čak 1.8 milijardi Zemljana.

Glavna iscrpljivanja podzemnih voda biti će zabilježena u SAD-u, južnoj Europi i dijelovima Indije te će biti uzrokovana povećanom potražnjom za vodom od strane industrije i poljoprivrede.

Ovo nije prvi put da su naučnici izrazili zabrinutost zbog podzemnih voda. Druge studije su koristile satelitske podatke koji pokazuju da su neki od naših najvećih podzemnih izvora vode već gotovo prazni. Međutim, metoda praćenja satelitom nije bila u mogućnosti pratiti stanja vodonosnika na manjim, regionalnim razinama.

Novo istraživanje daje složeniju sliku te koristi podatke o strukturi vodonosnika, potrošnji vode te interakciji između podzemnih i okolne vode za simulaciju isušivanja.

Nažalost, još uvijek ne znamo koliko se točno vode nalazi u vodonosnicima te je stoga teško procijeniti kada će oni isušiti. Možemo se samo nadati da ćemo u narednim godinama razviti tehnologije koje će moći riješiti probleme naglih i nenajavljenih isušivanja rijeka i bunara.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply