Globalno gradi se sve manje termoelektrana na ugalj

Globalno gradi se sve manje termoelektrana na ugalj

Zeleni kažu da industrija bilježi ogroman pad aktivnosti u gradnji novih projekata na ugalj

Najnoviji, treći izvještaj Greenpeacea, Sierra Cluba i CoalSwarma o stanju novih projekata termoelektrana na ugalj ističe da su se novi projekti u pipelinu prepolovili prošle godine, a industrija ističe da je izvještaj varljiv i navodi na pogrešne zaključke da se uglju pišu crni dani.

Prema tom izvještaju bilježi se 48-postotni pad aktivnosti koje prethode građenju, 62-postotni pad novih gradnji te 85-postotni pad u izdavanju novih građevinskih dozvola za TE na ugalj u Kini. Kao razlog dramatičnog pada broja novih projekata zeleni ističu promjenu politike prema uglju u Aziji, posebno u Kini koja je najavila da će Kinezi uskoro moći ponovo vidjeti plavo nebo.

U Kini i Indiji gradnja novih elektrana na ugalj zamrznuta je na više od 100 lokacija, piše u izvještaju. U Indiji su banke navodno nesklone financirati nove TE na ugalj, što usporava projekte, što je zamrznulo radove na 13 lokacija. Izvještaj spominje i rekordan broj zatvaranja kapaciteta na ugalj – čak 64 GW prestalo je s radom u zadnje dvije godine, uglavnom u SAD-u i EU, što je ekvivalent 120 velikih termoelektrana. Izvještaj ističe Japan, Južnu Koreju, Indoneziju, Vijetnam i Tursku kao zemlje koje nisu razvile svoj sektor obnovljivaca te nastavljaju s izgradnjom termoenergetskih kapaciteta na ugalj.

Zeleni su uvjereni da će taj trend pomoći ostvarenju pariških klimatskih ciljeva. Industrija i neki analitičari ipak negoduju na takve brojke i ističu da kineske zakletve za čistiji zrak ne isključuju ugalj, već dapače kažu da će ugalj ostati njihov glavni energent, uz upotrebu novih tehnologija. Indija također neće zamijeniti ugalj – IEA procjenjuje da se u toj zemlji nastavlja rast kapaciteta u narednih pet godina za 5% godišnje. Izgradnja tako kompleksne infrastrukture traje dugo i proces je kompliciran, pa nije čudno da ide sporo, kažu kritičari zelenih.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply