Hrvatska ispunila obveze iz Kyoto protokola

Hrvatska ispunila obveze iz Kyoto protokola

“Kao nova članica EU, Hrvatska je bila suočena s izazovom implementiranja mjera iz klimatsko energetskog paketa 2020. Kako bismo uspjeli ispuniti mjere poduzeti su značajni napori, pogotovo u području obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i transporta. U periodu 2008.-2012. emisije stakleničkih plinova značajno su smanjene u Hrvatskoj, tako su emisije 17,3% niže u odnosu na

“Kao nova članica EU, Hrvatska je bila suočena s izazovom implementiranja mjera iz klimatsko energetskog paketa 2020. Kako bismo uspjeli ispuniti mjere poduzeti su značajni napori, pogotovo u području obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i transporta. U periodu 2008.-2012. emisije stakleničkih plinova značajno su smanjene u Hrvatskoj, tako su emisije 17,3% niže u odnosu na nivo iz 1990. Hrvatska je za period 2008. 2012. ispunila svoje obveze iz Kyotskog protokola te dalje nastavljamo raditi na smanjenju emisija stakleničkih plinova.”, istaknuo je zamjenik ministra okoliša Hrvoje Dokoza povodom sudjelovanja na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama, u Bonnu 5. i 6. lipnja 2014.

UN-ova konferencija o klimatskim promjenama održava se od 4. do 15. juna u Bonnu, a u okviru konferencije 5. i 6. juna održale su se i rasprave na ministarskom nivou.

Desetodnevna konferencija prilika je za napredak u pregovorima o globalnom sporazumu o klimi za razdoblje nakon 2020. koji bi trebao biti finaliziran sljedeće godine te o mjerama za intenziviranje međunarodnih napora u borbi protiv klimatskih promjena do 2020.

Zamjenik ministra okoliša, Hrvoje Dokoza, 5. i 6. juna sudjelovao je na dvama ministarskim događanjima u Bonnu. U četvrtak, 5. juna održao se ministarski okrugli stol na temu smanjenja stakleničkih plinova od strane potpisnica Kyoto protokola. Ministri i zamjenici u svojim su govorima
istaknuli napretke postignute u smanjenju stakleničkih plinova, te su izrazili važnost ubrzavanja ratifikacije Kyoto protokola od strane zemalja koje ga još nisu ratificirale.

U petak, 6. juna održao se Ministarski dijalog u okviru Durbanske platforme koji je organiziran na zahtjev nerazvijenih država i osobito malih otočnih država te EU. Sudionici sastanka raspravljali su o mjerama koje se moraju provesti do 2020. godine. Izražena je želja da se napori u smanjuju stakleničkih plinova do 2020. povećaju te da provođenje mjera u pojedinim zemljama postane efikasnije. Raspravljalo se i o budućem globalnom
sporazumu o klimi za razdoblje nakon 2020.  koji će biti donesen u Parizu 2015., a istaknuto je kako budući sporazum mora biti primjenjiv  na sve zemlje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu