I Madrid uveo par-nepar sistem vožnje

I Madrid uveo par-nepar sistem vožnje

Nakon suhog i sunčanog vremena povećan je nivo zagađenosti zraka u Madridu, pa su uvedene zabrane saobraćaja.

Gradske vlasti Madrida najavile su da će svim privatnim automobilima s parnim brojevima na registracijskim pločicama biti zabranjena vožnja ulicama španjolske metropole u četvrtak (jučer) kako bi se ograničila zagađenost zraka.

Danas, zabrana će se odnositi na vozila s neparnim brojevima na pločicama.

Takva mjera uslijedila je nakon suhog i sunčanog vremena koje je podignulo razinu dušikova oksida, plina koji uzrokuje respiratorne probleme poput astme, iznad limita koji propisuje Europska unija.

Ograničenje parnih i neparnih brojeva na pločicama moglo bi potrajati dokle god traje zagađenost, najavile su gradske vlasti.

Madrid je kasnije od ostalih gradova počeo primjenjivati mjere protiv zagađenja. London je uveo kazne za prometne prekršaje prije više od deset godina, a Pariz je poduzeo korake da neke dijelove ulica u samom središtu budu pješačka zona. Prije nekoliko dana, doduše kratkotrajno, i Sarajevo je uvelo zabranu “par-nepar”.

Kazne i do 90 eura

“Svaki grad stvara velik udio štetnih plinova, no to odlazi u atmosferu i raznosi se (…) Trenutni toplinski pritisak otežava ventilaciju”, rekla je Paz Valiente, predstavnica gradskog vijeća za okoliš.

Radi smanjenja ispušnih plinova gradske vlasti Madrida u srijedu su postavile privremenu zabranu parkiranja u središtu grada ljudima koji ne žive ondje i ograničio limite brzine na madridskoj glavnoj prometnici s 90 na 70 km/h.

Madridsko područje, koje uključuje glavni grad i okolne prigradske četvrti, ima gotovo četiri milijuna automobila – jedan na svake dvije osobe – i oko milijun kamiona, kombija i motorkotača.

Kazne za nepoštovanje uvedenih mjera mogu biti i do 90 eura.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply