Kina će smanjiti potrošnju uglja na 4.1 milijardu tona

Kina će smanjiti potrošnju uglja na 4.1 milijardu tona

Kina ima za cilj do 2020. smanjiti potrošnju uglja na 4,1 milijardu tona te pritom koristiti čistije gorivo.

Do navedene godine udio uglja u energetskom miksu Kine trebao bi pasti ispod 58 posto, kako stoji u petogodišnjem planu energetskog sektora za razdoblje od 2016. do 2020. kojeg su objavili Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme te Nacionalna energetska uprava.

Ugalj je inače tijekom 2015. iznosio 64 posto primarnog vida energije.

Do 2020. ukupna potrošnja energije u Kini će biti ograničena na 5 milijardi tona ekvivalenta uglja, što predstavlja godišnji rast od oko 2,5 posto između 2016. i 2020. Udio nefosilnih goriva će porasti na više od 15 posto, a udio prirodnog plina trebao bi dosegnuti 10 posto.

Poticaj za korištenje čistije energije je dijelom odgovor na učestalu pojavu teškog smoga u sjevernoj Kini što je potaknulo vladu da pojača nastojanja u borbi protiv zagađenja.

Pojava smoga uzrokovala je objavu tzv. crvenih upozorenja u više od 20 kineskih gradova na početku ove godine. Iako nastojanja da se izvori smoga dokinu, uključujući vremenske uvjete, ispušne plinove motornih vozila i industrijskog otpada, variraju diljem Kine, potrošnja uglja tokom zime i dalje je glavni faktor.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply