Kina vodi u vjetroenergetici

Kina vodi u vjetroenergetici

U prošloj godini snaga novoinstaliranih vjetroelektrana u Kini bila je tri puta veća nego u SAD-u

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, Kina je preuzela vodeće mjestu u svijetu kada je riječ o snazi novoizgrađenih vjetroelektrana.

Kako se ističe, u 2016. godini snaga novoizgrađenih vjetroelektrana u Kini bila je tri puta veća od one u SAD-u, što je sve u skladu s kineskom politikom okretanja ‘čistim’ izvorima energije kako bi se smanjila onečišćenja i povećala kvaliteta zraka i življenja u velegradovima.

Tako je u Kini u 2016. godini snaga novih vjetroelektrana iznosila 23,3 GW, dok je u SAD-u iznosila ‘svega’ 8,2 GW. Nakon Kine i SAD-a slijede Njemačka s 50 GW i Indija s 29 GW novoinstalirane snage vjetroelektrana u 2016. godini. Uz to, podaci Svjetskog vijeća za vjetroenergiju (GWEC) pokazuju da je ukupna novoinstalirana snaga vjetroelektrana u svijetu u 2016. godini iznosila 54,6 GW, čime je ukupna snaga svih svjetskih vjetroelektrana povećana na 487 GW.

Ipak, kada je riječ o proizvodnji električne energije u vjetroelektranama, u SAD-u se godišnje ipak proizvodi više (224 TW h) nego u Kini (241 TW h), što se objašnjava i činjenicom da čak 17% kineskih vjetroturbina u 2016. godini nije uopšte proizvodilo električnu energiju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply