Kod Nevesinja planirana vjetroelektrana Grebak vrijedna 65 mil EUR – RS kreće u postupak dodjele koncesije

Kod Nevesinja planirana vjetroelektrana Grebak vrijedna 65 mil EUR – RS kreće u postupak dodjele koncesije

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u petak (19. maj 2017.) u Banjaluci sa predstavnicima kompanije VE Grebak Erihom Prajslerom iz Mildšteta kraj Hamburga i Admirom Rahimićem iz Mostara o ulaganju u projekat izgradnje vjetroparka na području opštine Nevesinje.

Ministar Đokić je izrazio spremnost da pruži podršku ovoj inicijativi, ističući da je Istočna Hercegovina zbog klimatskih uslova veoma perspektivno područje za izgradnju vjetroelektrana.

– Republika Srpska je otvorena za nove investicije, a izgradnja vjetroparka Grebak predstavlja razvojnu šansu za opštinu Nevesinje – rekao je Đokić i dodao da je ta investicija značajna i zbog izgradnje neophodne infrastukture, naročito puteva, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva.

Đokić je istakao da će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva u cilju postupka pokretanja dodjele koncesije dostaviti dokumentaciju drugim ministarstvima i nadležnim institucijama radi pribavljanja mišljenja.

Predstavnici kompanije VE Grebak istakli su da u oblasti izgradnje vjetroelektrana imaju višegodišnje iskustvo, te da su spremni da svoje tehničke i finansijske resurse ulože u ovaj projekat.

Izvršni direktor firme VE Grebak Miralem Čampara istakao je da ima podršku lokalne zajednice, te da bi izgradnja vjetroparka podstakla razvoj privrede u opštini Nevesinje.

– Naš plan je da u periodu izgradnje angažujemo domaće kompanije, čime će za lokalno stanovništvo biti obezbijeđena i nova radna mjesta – naveo je Čampara.

Osim predstavnika kompanije VE Grebak sastanku su prisustvovali i predstavnici opštine Nevesinje.

Prema projekcijama, vjetropark Grebak će biti instalisane snage 49,5 MW i procijenjene godišnje proizvodnje od oko 130 GWh električne energije. Ukupna investiciona vrijednost iznosi oko 65 mil EUR, a očekuje se da projekat bude realizovan u naredne dvije godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply