Kompanija Kraft gradit će vjetroparkove u Bosanskom Petrovcu

Kompanija Kraft gradit će vjetroparkove u Bosanskom Petrovcu

Delegacija kompanije Kraft iz Njemačke, predvođena vlasnikom Peterom Kraftom, posjetila je danas Općinu Bosanski Petrovac radi započinjanja aktivnosti oko podizanja vjetroparkova na teritoriji te općine. S općinskim načelnikom Erminom Hajderom potpisan je Memorandum o saradnji, čemu je prisustvovao i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača. Kako je ovo jedina općina na području USK-a s potencijalom vjetra, ova

Delegacija kompanije Kraft iz Njemačke, predvođena vlasnikom Peterom Kraftom, posjetila je danas Općinu Bosanski Petrovac radi započinjanja aktivnosti oko podizanja vjetroparkova na teritoriji te općine.

S općinskim načelnikom Erminom Hajderom potpisan je Memorandum o saradnji, čemu je prisustvovao i premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Hamdija Lipovača.

Kako je ovo jedina općina na području USK-a s potencijalom vjetra, ova posjeta daje poseban značaj i novu dimenziju njenom i razvoju Kantona za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Načelnik Hajder kazao je da se na ovom projektu radi već duže vrijeme te da su izvršena potrebna mjerenja. Dodao je da se nada da će početkom iduće godine početi provedba projekta, odnosno izgradnja prvih vjetrenjača.

Premijer Lipovača kazao je da će Vlada pomoći Bosanskom Petrovcu i kompaniji Kraft kada je u pitanju izdavanje svih potrebnih dozvola i stvaranje uvjeta za realizaciju ovog projekta.

Osim Livanjskog, naš kanton će biti drugi u BiH, koji će proizvoditi vjetroenergiju, istakao je Lipovača dodajući da će uspješna realizacija ovog projekta, privući i druge investitore, što je jedna od strateških zadaća Vlade Kantona.

Njemačka kompanija Kraft već 20 godina uspješno se bavi proizvodnjom vjetro i solarne energije širom svijeta, kazao je vlasnik Peter Kraft izražavajući nadu da će se što prije krenuti u realizaciju ovog projekta.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply