Kvaliteta zraka u Beču najbolja u posljednjih 50 godina

Kvaliteta zraka u Beču najbolja u posljednjih 50 godina

Najnoviji podaci o kvaliteti zraka u Beču pokazuju da je kvaliteta zraka u Beču 2016. godine bila najbolja u posljednjih 50-ak godina tj. od početka 70-ih prošlog stoljeća. Vrijednosti suspendiranih čestica prašine protekle su godine tako bile za 13 posto niže u odnosu na 2015. godinu koja se od početka mjerenja u 2002. godini smatrala godinom s najnižom koncentracijom prašine.

Pozitivan je razvoj rezultat brojnih mjera gradske uprave za poboljšanje kvaliteta zraka, a Grad Beč trenutno provodi 3. paketa mjera koji obuhvaćaju sve grupe zagađivača. U te se mjere ubrajaju i poticanje javnog prijevoza, termička sanacija zgrada, poticanje korištenja centralnog grijanja te efikasna zimska služba koja koristi modernu tehnologiju mokre soli.

U Beču su gornje izmjerene vrijednosti prašine prepolovljene u odnosu na 2003. godinu i znatno su niže od granične vrijednosti od 40 µg/m3. EU direktiva koja podrazumijeva da se dnevna koncentracija od 50 mikrograma prašine smije prekoračiti maksimalno 35 dana u godini u Beču je ostvarena u proteklih pet godina. Povišene vrijednosti u 2015. godini izmjerene su tako samo tokom 14 dana.

U glavne se zagađivače pri tom ubrajaju saobraćaj, građevinski radovi i privatno grijanje kućanstava, no prema podacima Tehničkog sveučilišta u Beču čak 60 posto prašine u Beč stiže iz drugih krajeva.

Niti sumporov dioksid koji se 1980-ih godina smatrao glavnim uzročnikom kiselih kiša danas u Beču više nije problem, a vrijednosti su od početka mjerenja smanjene za 96 posto. Mjere gradske uprave koje su pridonijele tome zabrana su korištenja goriva sa sumporom te zabrana instaliranja novih peći na ugalj i lož ulja.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply