Lakše do novca za projekte energetske efikasnosti u FBiH – Usvajanje zakona deblokira pristup EU fondovima

Lakše do novca za projekte energetske efikasnosti u FBiH – Usvajanje zakona deblokira pristup EU fondovima

U sjeni poslaničkog "ne" novom Zakonu o penzijskom osiguranju FBiH, prošle sedmice je prošlo neopaženo usvajanje Zakona o energetskoj efikasnosti FBiH, koji je dvije godine čekao na usvajanje u Parlamentu FBiH, a čime se otvaraju mogućnosti za angažiranje bespovratnih EU sredstava te otvaranje novih radnih mjesta, izvještava Indikator.ba.

Zakon o energetskoj efikasnosti, koji će stupiti na snagu nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH, rezultirat će stvaranjem uslova za poboljšanje efikasnosti potrošnje energije u Federaciji BiH.

Energetska efikasnost predstavlja veliku priliku za ekonomiju BiH, a što je pokazala studija koju je uradila Svjetska banka, prije nego što je pokrenula projekt energetske efikasnosti u BiH, prema kojoj investiranje u mjere energetske efikasnosti trajno otvara nova radna mjesta, te ostvaruje značajne uštede u budžetima.

U okviru IPA fondova značajna bespovratna sredstva planirana su za projekte energetske efikasnosti, kojima BiH nije imala pristup zbog nepostojanja političke volje za usvajanje propisa.

Usvajanjem zakona BiH se otvaraju vrata za agažiranje značajnih sredstava, a osim toga ispunjena je i jedna od važnih obaveza BiH kao potpisnice Ugovora o uspostavi Energetske zajednice, čime se umanjuje opasnost za uvođenje sankcija BiH.

Zakon o energetskoj efikasnosti BiH transponuje zahtjeve iz tri direktive, koji će se u potpunosti implementirati kroz zakonske izmjene.

Kako je za Fenu pojasnio federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić, u zakonu su definisane mjere kojim se obavezuje javni sektor da postane nosilac aktivnosti energetske efikasnosti. Tačnije, biće primjer svim ostalima na koji način će se implementirati obaveze u vezi s energetskom efikasnonošću. Ovaj zahtjev se takođe odnosi na uvođenje kriterija energetske efikasnosti u postupke javne nabavke.

Jedna od direktiva EU vezana je za energetske karakteristike zgrada, tako će se prilikom izgradnje zgrada, njihove prodaje ili iznajmljivanja, kako je propisano u zakonu, morati da osigura dostupnost certifikata o energetskim svojstvima zgrade koji će vlasnik zgrade dati na uvid potencijalnim kupcima.

Certifikacija zgrada takođe treba da uključi savjete o tome kako poboljšati energetska svojstva zgrade. Energetske certifikate moraju da izrađuju certifikovane fizičke i pravne osobe.

U Federaciji BiH trenutno ima 15 kompanija ovlaštenih za poslove certificiranja, koje su izradile oko 400 certifikata, a potencijal je na tom polju veliki jer puno zgrada, posebno javnih, mora imati taj certifikat.

Predviđeno je i da se uspostavi mehanizam za redovne inspekcije i ocjene sistema grijanja, ventilacije i klimatizacije, a za energetske subjekte u zakonu su propisane mjere koje se odnose na ponudu energetskih usluga i drugih mjera energetske efikasnosti krajnjim potrošačima energije.

Definisano je i donošenje jedinstvene metode za izračunavanje poboljšanja energetske efikasnosti koju je donijela Evropska komisija.

Značajna osobina investiranja u energetsku efikasnost je samootplativost investicija, to jest otplata investicije iz ušteda kroz manje račune za potrošenu energiju.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply