Mini vjetroelektrana idealna za svako kućanstvo

Mini vjetroelektrana idealna za svako kućanstvo

Energija vjetra se koristi od davnina. U početku se koristila za mljevenje žita, dok danas ima potpuno drugu ulogu. Energija vjetra se danas koristi za proizvodnju električne energije i u svijetu je instalisano 319 GW vjetroelektrana. Komanija Archimedes je napravila malu vjetroelektranu koja se može postaviti na bilo koji krov, u dvorište ili na bilo kojoj lokaciji

Energija vjetra se koristi od davnina. U početku se koristila za mljevenje žita, dok danas ima potpuno drugu ulogu. Energija vjetra se danas koristi za proizvodnju električne energije i u svijetu je instalisano 319 GW vjetroelektrana.

Komanija Archimedes je napravila malu vjetroelektranu koja se može postaviti na bilo koji krov, u dvorište ili na bilo kojoj lokaciji koju vi želite. Ova mala vjetroelektrana se naziva LIAM i idealna je za postavljanje u gradovima. Ovaj uređaj je kompaktan i godišnja snaga varira između 300 i 2500 kW u zavisnosti od brzine i jačine vjetra te visine na koju ga postavite. Također moguće je postaviti više ovih vjetroelektrana na krov ili ih kombinovati sa solarnim panelima. Cijena ovog uređaja je 4.000 Eura i mini Liam je već u prodaji.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply