Ministar Šarović: Nadam se da BiH neće trpjeti sankcije Energetske zajednice

Ministar Šarović: Nadam se da BiH neće trpjeti sankcije Energetske zajednice

Na ovogodišnjem sastanku Ministarskog vijeća Energetske zajednice jugoistočne Evrope, koji je zakazan za 16. oktobar u Tirani, jer je Albanija ove godine predsjedavajuća, trebalo bi biti razmatrano i uvođenje potencijalnih sankcija za Bosnu i Hercegovinu zbog neispunjavanja obaveza iz članstva u ovoj zajednici. Problem je nastao zbog zahtjeva da se na nivou BiH donese jedinstvena

Na ovogodišnjem sastanku Ministarskog vijeća Energetske zajednice jugoistočne Evrope, koji je zakazan za 16. oktobar u Tirani, jer je Albanija ove godine predsjedavajuća, trebalo bi biti razmatrano i uvođenje potencijalnih sankcija za Bosnu i Hercegovinu zbog neispunjavanja obaveza iz članstva u ovoj zajednici.

Problem je nastao zbog zahtjeva da se na nivou BiH donese jedinstvena energetska strategija, što nije učinjeno, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je nadu da BiH neće pretrpjeti sankcije i da će joj biti pružena još jedna šansa te da će se uzeti u obzir nadležnost i složenost BiH.

U današnjoj izjavi za novinare u Sarajevu kazao je da i u ugovoru stoji da će se voditi računa o specifičnosti i složenosti svake od zemlje potpisnice, ali, dodaje da i bez sankcija ostat će problemi u energetskom sektoru države.

“Ova pitanja moramo rješavati, a posebno ono najvažnije i to je pitanje iz oblasti gasa i uvođenje direktiva u zakonodavstvo BiH”, naglasio je Šarović, izražavajući uvjerenje da će se razumjeti i ovaj put argumenti BiH te da će u predsjedavanju BiH Energetskom zajednicom sljedeće godine naći zajedničko rješenje.

Najavio je da će se boriti da BiH ne dobije sankcije, ali prilikom glasanja ne računa se glas BiH nego glas drugih strana.

Na ovom sastanku trebalo bi biti govora i o budućnosti energetske zajednice, o pitanjima novih direktiva energetske efikasnosti te nove energetske infrastrukture.

Ugovor o formiranju Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope potpisali su 25. oktobra 2005. u Atini predstavnici Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i privremena misija UN-a za Kosovo.

Njime je definirano tržište električne energije i prirodnog gasa i dat je jedinstven, stabilan regulatorni okvir za prekograničnu trgovinu energijom, jer su zemlje-potpisnice u oblasti energetike prihvatile opća pravila EU koja se odnose i na zaštitu životne sredine i konkurenciju.

Energetska zajednica jugoistočne Evrope obuhvata tržište s oko 150 miliona ljudi, a u to tržište će u narednih 15 godina biti uloženo više od 21 milijardu eura.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply