MiT: Solarni sistemi za pretvaranje morske u pitku vodu

MiT: Solarni sistemi za pretvaranje morske u pitku vodu

Naučnici s Tehnološkog instituta u Massachusettsu otkrili su rješenje kako pomoću solarne energije pretvarati slanu morsku u slatku i pitku vodu.

Ovo otkriće djelo je grupe naučnika pod vodstvom turskog istraživača Emrea Gencera.

Gencer je izjavio kako je njegov tim bio inspiriran problemom nedostatka pitke vode u zemljama koje obiluju sunčevom energijom i slanom morskom vodom.

Pitka voda, električna energija i vodik mogu istodobno biti proizvođeni pomoću solarne energije i slane vode, a tako dobivamo resurse kojima svijet danas najviše oskudijeva“, kazao je Gencer.

Pojašnjavajući rad patenta, Gencer je naveo da se morska voda prvo pretvara u paru pomoću solarne energije, a da se zatim u sistemu ponovo vraća u tekuće stanje u obliku pitke vode.

U nedavnom izvješću Ujedinjenih naroda o upravljanju svjetskim vodama za 2018. godinu navodi se kako se očekuje da će potražnja za vodom do 2050. godine porasti za gotovo jednu trećinu, zato što raste i broj stanovnika na Zemlji.

Kako bi se osiguralo dovoljno vode za piće, uzgajanje usjeva, proizvodnju električne energije i za druge svrhe, vlade i firme trebale bi raditi u skladu s prirodom jer ona kontrolira vodeni ciklus, stoji u izvješću objavljenom uoči Svjetskog dana voda.

Potražnja za vodom raste kako se globalno stanovništvo širi i planet zagrijava, a kvaliteta i pouzdanost opskrbe je u padu, upozorava se u UN-ovom izvješću.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu