Naftno Kraljevstvo okreće se obnovljivim izvorima

Naftno Kraljevstvo okreće se obnovljivim izvorima

Snaga saudijskih postrojenja na obnovljive izvore bi u sljedećih pet godina trebala dosegnuti 10 GW

Kako je izvijestio američki portal ‘Renewable Energy World.com’, Saudijska Arabija, zemlja koja je najpoznatija po proizvodnji nafte, polako se okreće prema energiji vjetra i Sunca u proizvodnji električne energije upravo kako bi smanjila svoju potrošnju fosilnih goriva.

Kako se ističe, saudijski cilj je u sljedećih pet godina snagu postrojenja za iskorištavanje obnovljivih izvora povećati na 10 GW, što se prije svega odnosi na vjetroelektrane i Sunčane elektrane koje će se graditi u pustinjama na sjeverozapadu zemlje.

Procjenjuje se da bi se time potrošnja nafte za proizvodnju električne energije u Saudijskoj Arabiji mogla smanjiti za čak 80 000 bbl/d. Ako bi se tim postrojenjima na obnovljive izvore, dodale i plinske elektrane koje se također namjeravaju graditi, Saudijska Arabija uskoro će moći posve isključiti naftu i derivate iz proizvodnje električne energije tokom zime.

U skladu s time, ulaganja u obnovljive izvore procjenjuju se na čak 30 – 50 mlrd. dolara, a prvi poziv za gradnju vjetroelektrana i Sunčanih elektrana ukupne snage 700 MW bit će raspisani već u julu 2017. godine. Veliku ulogu u toj novoj politici ima i najveća saudijska naftna firma SaudiAramco koja je na krovove svojih zgrada u Dhahranu postavila sunčane elektrane ukupne snage 10 MW, a u januara 2017. godine u pogon je pustila prvu saudijsku vjetroelektranu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply