Najsiromašniji Slovenci za energiju troše 18% kućnog budžeta

Najsiromašniji Slovenci za energiju troše 18% kućnog budžeta

Slovenija iz ekološkog fonda siromašnima daje niskoenergetske žarulje, brtve za prozore u cilju smanjenja troškova putem djelovanja na smanjenje gubitka toplote i električne energije

U Sloveniji je sve više i više energetski siromašnih građana, rečeno je na tematskoj konferenciji koju je u Ljubljani prošlu sedmicu organizirala udruga Focus. U 2015. najsiromašnija slovenska kućanstva su 18% svog kućnog budžeta utrošila na energiju, a u Ministarstvu infrastrukture ističu da je razlog u slaboj izolaciji domova. U novom financijskom programu 2014.-2020. u operativnom programu europske kohezijske politike namijenjeno je pet miliona eura za subvencioniranje energetske efikasnosti u 500 kućanstava s niskim primanjima.

Energetski siromašna kućanstva nerijetko imaju i drugih socijalnih problema i nerijetko su na neki način isključena iz društva pa je riječ o multidisciplinarnom problemu u čije rješavanje se moraju uključiti i druga ministarstva, poput ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, kao i centri za socijalni rad. Kao dobar primjer istaknuta je Češka koja je 2014. uložila 150 miliona eura iz proračuna u energetsku obnovu privatnih kuća te tako poboljšala životne uvjete građanima i ujedno ostvarila neke klimatske ciljeve.

U Slovenije je nekoliko projekata koji rade na suzbijanju energetskog siromaštva. Energetski savjeti dobivaju se kroz mrežu energetskih ureda ENSVET, a Ministarstvo infrastrukture je pokrenulo projekt AERO kroz koji se ostvari oko 300 posjeta energetski siromašnim kućanstvima koji dobivaju besplatne perlatore za slavine, niskoenergetske žarulje, brtve za prozore u ukupnoj vrijednosti do 50 eura. Sredstva dolaze iz ekološkog fonda, koji inače potiče energetsku obnovu zgrada.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply