Najviši solarni toranj gradi se usred izraelske pustinje

Najviši solarni toranj gradi se usred izraelske pustinje

Najviši solarni toranj na svijetu niče u izraelskoj pustinji Negev, a trebao bi biti pušten u rad tokom 2018. godine.

Solarna termalna elektrana Ashalim čiji će dio biti i 250 metara visok solarni toranj već je velikim dijelom izgrađena, a jednom kada bude u potpunosti dovršena brojiti će 50 hiljada heliostatskih solarnih panela koji će biti raspoređeni oko tornja.

Paneli će reflektirati sunčevu svjetlost prema tornju te zagrijavati posebnu tečnost do vrlo visokih temperatura. Ova tečnost će pretvarati vodu u paru koja će pokretati turbine i generatore zadužene za proizvodnju električne energije.

Prednost termodinamičkih sistema u usporedbi s fotonaponskim sistemima leži u činjenici što  tečnost održava temperaturu dugo vremena, a samim time elektrana može nastaviti s radom i nakon što Sunce zađe.

Jednom kada bude dovršena, elektrana će proizvoditi dovoljno električne energije za napajanje 130 hiljada izraelskih kućanstava ili 5% ukupnog stanovništva ove zemlje.

Elektranu Ashalim gradi američka firma BrightSource Energy. Ista firma je već u Kaliforniji izgradila Ivanpah – najveću termalnu solarnu elektranu na svijetu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply