Nove oznake energetski efikasnih uređaja

Nove oznake energetski efikasnih uređaja

Za dvije godine malo drugačija skala energetske efikasnosti kućanskih aparata

Za tri godine kućanski aparati nosit će nove oznake energetske efikasnosti.

Umjesto dosadašnjih, koje su uključivale i zbunjujuće oznake “+”, nove oznake bit će u rasponu od A do G, pri čemu A znači najmanju, a G najveću potrošnju energije, a plusevi kojih je uz oznaku A moglo biti i do tri, bit će ukinuti, dogovorili su pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća.

Te nove oznake u trgovinama će biti vidljive tek 2020, a ljestvica će se ubuduće nadograđivati čim 30% proizvoda koji se prodaju na EU tržištu upadne u A razred energetske učinkovitosti. Novi sistem označavanja bit će definiran nizom delegiranih akata pa će se tako, primjerice, za bijelu tehniku i televizore energetske naljepnice početi koristiti u trgovinama početkom 2020. godine, za radijatore i bojlere tek 2030. godine, a energetske oznake za usisavače i sušilice rublja krajem 2024. godine.

Istraživanja pokazuju da čak 85% potrošača pri odlučivanju o kupnji nekog uređaja u obzir uzima i njegovu potrošnju energije. U planu je i uspostava javne baze podataka kako bi kupci mogli uspoređivati energetsku efikasnost uređaja, piše Novi list. 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply