Novi život starog tekstila

Novi život starog tekstila

Naučnici iz Beča razvili su metodu za ponovnu upotrebu tekstilnog otpada kojom se mogu smanjiti emisije CO2

Na odlagalištima diljem Europe svake godine završi oko 5 miliona tona starog tekstila. Zato je EU donijela Direktivu kojom se od 2025. godine propisuje obavezno odvajanje tekstilnog otpada. Za proizvodnju nove tkanine osim pamuka uglavnom potreban je i poliester koji se dobiva iz fosilnih sirovina, tako da recikliranje tekstila predstavlja važan faktor za smanjenje emisija CO2.

Zato su naučnici s Tehničkog univerziteta u Beču (TU Wien), Univerziteta za prirodne resurse i primijenjene bionauke u Beču (Universität für Bodenkultur Wien – BOKU) i Univerziteta u Leobenu (Montanuni Leoben), zajedno s drugim naučnicima i privrednicima odlučili napraviti  istraživanje o recikliranju starog tekstila  i razviti novu metodu za održivu kružnu privredu.

U sklopu projekta TEX2MAT razvijena je metoda za hemijsko odvajanje mješovitih vlakana pamuka i poliestera iz tekstilnog otpada. Istraživački tim se pri istraživanju koristio posteljinom napravljenom od mješavine pamuka (60 %) i poliestera (40 %) te je na njima primijenio navedenu metodu odvajanja.

Vlakna se rastavljaju u sitne grudice, a zatim se uz pomoć posebnih enzima pamuk odvaja od poliestera i pretvara u glukozu. Poliesterska vlakna se suše i čiste, a zatim rastapaju i pretvaraju u granulat. Iz njih se tada stvaraju niti kojima se dodaje novi pamuk i tako proizvodi nova tkanina koja po kvaliteti odgovara prvobitnom proizvodu.

„Velike količine starog tekstila posebno su velik problem u hotelima ili bolnicama. Nakon približno stotinu pranja i sušenja, tekstil gubi na svojoj kvaliteti, a to se posebno odnosi na posteljinu i peškire“, kaže dr.sc. Andreas Bartl s Instituta za procesno inženjerstvo, tehnologiju okoliša i biotehnologije Tehničkog univerziteta u Beču.

„Nadamo se kako će naša metoda pronaći širu, industrijsku primjenu. Poliester se do sada dobivao isključivo iz fosilnih izvora sirovina, a recikliranje tekstila važan je korak u poboljšanju ugljičnog otiska. Našim projektom želimo stvoriti osnovu za održivu kružnu privredu“, izjavio je Bartl.

Projekt TEX2MAT nagrađen je nagradom Clusterland Award 2019 za uspješnu saradnju na području nauke i privrede. Projektni partneri su najavili novo istraživanje koje bi trebalo otvoriti vrata recikliranju tekstila u malim i srednjim poduzećima.

Ova objava je dio projekta “Održivo poduzetništvo mladih” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu