Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredjeljena promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom uticaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine.
Energis ima za cilj postati aktivni zagovornik brzog donošenja mjera o energetskoj efikasnosti i čistih obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini. Namjeravamo postati aktivni učesnici u obrazovanju javnosti kroz informisanje stanovništva i aktivno učestvovati u kreiranju pozitivne pravne i zakonske regulative.

Naš cilj je imati raznovrsno članstvo koje uključuje: neprofitne organizacije za zaštitu okoline, institucije ekonomskog razvoja, akademske institucije, konsultante u sektoru obnovljive energije te privatne firme koje proizvode ili prodaju tehnologiju za obnovljivu energiju ili usluge u oblasti povećanja energetske efikasnosti.

Dugo razmatrana ideja o potrebi osnivanja Udruženja koje će dugoročno pomoći očuvanju okoline i prirodnih resursa Bosne i Hercegovine kroz poboljšanje energetske efikasnosti realizirana je 03.11.2009. godine na osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu.

U februaru 2010. godine, Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti je osnovan Odlukom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, br. UP08-07-1-2926-09.


Misija

Naša misija je da pokrećemo korake koji će voditi prema energetski efikasnoj budućnosti Bosne i Hercegovine putem kontinuiranog obrazovanja, promoviranja inovativnih i efektivnih rješenja i implementaciji društvenih projekata koji će imati za cilj očuvanje okoline i prirodnih resursa zemlje.

Pored gore navedenih ciljeva, mi želimo da:

  • Doprinesemo da Bosna i Hercegovina postane regionalni lider u napretku u energetskoj efikasnosti
  • Promovišemo važnost i koristi upotrebe održive energije ljudima Bosne i Hercegovine
  • Ponudimo mjesto gdje će se naši članovi susretati, razmjenjivati ideje i razvijati zajedničke projekte, potpomognuti aktuelnim informacijama i tehničkim istraživanjima.
  • Pokrenemo i provedemo projekte iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije
  • Zajednički nastupamo sa zahtjevima prema institucijama na svim nivoima za formiranje zakonskih rješenja i pravnog okvira koji će doprinijeti razvoju čistih i obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i smanjenju emisije stakleničkih gasova
  • Da Centar postane jedinstveno mjesto gdje će se biti raspoložive informacije vezane za energetski sektor Bosne i Hercegovine, sa naglaskom na inicijative energetske efikasnosti
  • Ostvarimo saradnju sa privrednim društvima, udruženjima, fondacijama i obrazovnim ustanovama koje se bave implementacijom programa i pilot projekata u ovoj oblasti