Počelo kažnjavanje zagađivača zraka u Kantonu Sarajevo

Počelo kažnjavanje zagađivača zraka u Kantonu Sarajevo

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) u okviru proglašene epizode pripravnosti zbog povećanog zagađenja zraka provode interventne mjere. - Ove mjere podrazumijevaju kontrole postrojenja i subjekata koji proizvode i distribuiraju toplotnu energiju, a koji, u okviru propisanih mjera, imaju obavezu smanjiti produkciju toplotne energije na način kako je propisano Naredbom Operativnog štaba – kazala je za Faktor Vildana Brdarić, glasnogovornica KUIP-a.

Inspektorat saobraćajne i cestovne inspekcijske vrše pojačane nadzore javnog prijevoza uglja na Ilidži, Trnovu, Vogošći i Ilijašu, uz asistenciju policije. Izvršena su 142 inspekcijska nadzora, pa su inspektori izdali 12 prekršajnih naloga i odredili kaznu od 2.050 KM.

U postupku inspekcijskih nadzora teretnih motornih vozila, kojima se vršio prijevoz uglja, utvrđeno je neposjedovanje dokaza o zadovoljenju uslova iz stava 1. člana 17. Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, izdatog od akreditovane laboratorije za analizu uglja prema BAS EN ISO 17025.

Inspektori su prilikom kontrole pet firmi koje se bave prodajom i prometom uglja, BAS-DAM, Oganj-Transport, Drvosječa, Briket i Ogrijev-Transport, utvrdili da ne posjeduju certifikat o zadovoljavanju uslova Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, odnosno certifikat o prodaji i upotrebi uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad 1% i toplotnu moć nižu od 12.000 kJ/kg. Zbog ovih prekršaja pet firmi ukupno je kažnjeno sa 12.412 KM.

Naloženo pranje ulica

Komunalna inspekcija naložila je intenziviranje aktivnosti javnih komunalnih preduzeća Park i Rad na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina kako bi se smanjila emisija prašine PM 10.

– Posebno su zatražene intenzivnije kontrole u vezi sa emisijom prašine koja dolazi sa gradilišta, a kojom se prlja javna površina. Pored toga, Toplane i drugi subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije obavezni su da smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za jedan stepen Celzijusa, a postrojenja za sagorijevanje preko jednog megavata, koja koriste čvrsta goriva i teška ulja za zagrijavanje da smanje produkciju toplotne energije za minimalno dva stepena – ističu iz inspekcije.

Upućeno je i upozorenje vlasnicima kotlovnica i ložišta na području KS da čiste dimnjake i da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima.

Kantonalni inspektori zaštite okoliša pokrenuli su 47 postupaka koji vrše distribuciju toplotne energije i preduzećima koja vrše javni prijevoz putnika na području Kantona Sarajevo. Kontrola izvršenja rješenja je u toku. Tokom postupka doneseno je jedno rješenje kojim se KJKP Rad naređuje da u narednom periodu intenzivira mašinsko čišćenje i pranje saobraćajnica i javnih površina na području Kantona.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply