Prijeti nam nezamisliv gubitak prirodnog života na Zemlji

Prijeti nam nezamisliv gubitak prirodnog života na Zemlji

Potreban nam je ambiciozan međunarodni sporazum za zaštitu bioraznolikosti, jer nas izostanak poduzimanja odlučnih akcija može dovesti do kobnih posljedica

Kako navodi britanski The Guardian, Elizabeth Maruma Mrema, vršiteljica dužnosti generalne sekretarice Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD), upozorila je svjetske čelnike da 2020. godina ne bi smjela biti još jedna godina puna konferencija i praznih obećanja, već godina u kojoj će se konačno poduzeti odlučne akcije za zaustavljanje masovnog izumiranja divljih životinja i narušavanja ekosistema koji održavaju staništa.

Elizabeth Maruma Mrema je naglasila kako bi izostanak konkretnih akcija za ublažavanje klimatske krize te zaustavljanje krčenja šuma i onečišćenja plastičnim otpadom zapravo značio da je čovječanstvo odustalo od borbe za planetu.

Njeno predviđanje o opustošenom planetu došlo je netom prije početka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu na kojem se očekivalo da će klimatska kriza biti središnja tema svjetskih čelnika. Prema Svjetskom ekonomskom forumu, opasnosti povezane s klimom zasjenjuju sve druge opasnosti, a smanjenje bioraznolikosti stavljeno je na treće mjesto najvećih opasnosti za svijet, ispred infektivnih bolesti, terorizma i ratova između država.

Taj su problem nadmašile druge opasnosti povezane s klimom od kojih su ekstremni vremenski uslovi prepoznati kao najveća opasnost, a prati je opasnost neuspješne prilagodbe i ublažavanja klimatske krize. Prema sažetku Izvještaja o svjetskim opasnostima 2020. godine (2020 Global Risks Report), „okolišni problemi smatraju se glavnom dugotrajnom opasnosti od strane članova zajednice sudionika Svjetskog ekonomskog foruma prvi put u historiji istraživanja o percepciji opasnosti za svijet (Global Risks Perception Survey).“

Naučnici su upozorili da ljudsko djelovanje pokreće šesto masovno izumiranje u historiji budući da životinje i biljke nestaju brzinama deset do nekoliko stotina puta većima nego u bilo kojem trenutku tokom posljednjih deset miliona godina.

Kako je navedeno u The Guardianu, prema nacrtu Konvencije o biološkoj raznolikosti, u oktobru će se predstavnici svjetskih vlada sastati u Kini kako bi formalizirali sporazum za zaštitu bioraznolikosti. Nacrt prijedloga koji je donijet sredinom januara poziva na zaštitu bar 30 % planeta i to putem kontrole invazivnih vrsta i smanjenja onečišćenja plastičnim otpadom.

Preuzeto sa: Ekovjesnik.hr

Ova objava je dio projekta “Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj FBiH” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu