Pripreme za izgradnju VE Podvelezje: Raspisan tender za izvodjenje radova

Pripreme za izgradnju VE Podvelezje: Raspisan tender za izvodjenje radova

U Podveležju se odvijaju pripremne aktivnosti za izgradnju godinama najavljivane vjetroelektrane Podveležje. Jedna od obveza je i rekonstrukcija lokalne prometnice. Naime, nakon što je početkom ove godine potpisan sporazum o izvođenju radova na rekonstrukciji lokalne prometnice L13 u naselju Podveležje, u sklopu projekta izgradnje VE Podveležje, prije nekoliko dana je objavljen tender za usluge nadzora nad izvođenjem radova rekonstrukcije ove prometnice.

Podsjetimo, ugovor o izvođenju radova su početkom godine Grad Mostara, kao investitor, je potpisao s kompanijama HP Investing d.o.o. Mostar i Amitea d.o.o. Mostar. Tada je potpisan i ugovor o izgradnji pristupnih putova, servisnih prometnica i montažnih platoa za kranove – VE Podveležje“.

Vrijednost izgradnje vjetroparka na Podveležju procijenjuje na oko 163 miliona KM.

Ovaj projekt se finansira kreditnim sredstvima. Naime, Njemačka razvojna banka odobrila je Elektroprivredi BiH kredit za financiranje izgradnje vjetroparka Podveležje u iznosu od 65 miliona eura. Uz kredit KfW-a, izgradnja će biti financirana i sa 6,8 miliona eura vlastitih sredstva Elektroprivreda.

Prema prethodnim najavama prvi proizvedeni kilovat-sati iz vjetroelektrane Podveležje, instalirane snage 48 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije 120 GWh, očekuju u posljednjem kvartalu 2018. godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu