Prva Volkswagenova fabrika električnih automobila će proizvoditi 100.000 vozila godišnje

Prva Volkswagenova fabrika električnih automobila će proizvoditi 100.000 vozila godišnje

Svi veliki proizvođači automobila sve više pažnje posvećuju električnim modellima, a njihova postrojenja trebaju unapređenja. Prva Volkswagenova fabrika za ovaj tip vozila će moći godišnje proizvoditi 100.000 primjeraka.

Volkswagen se ozbiljno posvetio ekološki prihvatljivim električnim automobilima posebno nakon afere Dieselgate, a ovaj put će definitivno pomoći u popravljanju reputacije. Njemački proizvođač u će u svom postrojenju u Zwickauu godišnje proizvoditi 100.000 automobila.

Planirano je da taj cilj bude standard od 2020. godine kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za električnim automobilima u svijetu.

Ove informacije je potvrdio član E-mobility odbora Thomas Ulbrich dok je davao intervju za Handelsblatt ranije ove sedmice. On je otkrio i lokaciju postrojenja u kojem će se vršiti proizvodnja električnih automobila te je dodao da je to samo početak velikog zamaha planiranog za nekoliko sljedećih godina.

“Do sredine 2020-tih cijelo postrojenje u Zwickauu ćemo pretvoriti u fabriku isključivo električnih automobila. Međutim, Zwickau je samo vrh ledenog brijega. Naša misija je transformacija proizvodne mreže prema e-mobility sektoru. Ovdje mislim na 16 lokacija šriom svijeta i to samo u tri godine”, izjavio je Ulbrich.

Svako postrojenje će proizvoditi određeni broj električnih vozila baziranih na Volkswagenovim I.D. konceptima predstavljenim u proteklih nekoliko godina. Svi će biti bazirani na novoj MEB platformi za električna vozila te će uključivati različite modele, od malih hatchbacka, preko velikih crossovera pa do malih kombija.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu