Rast cijene električne energije ugrozit će opstanak obrtništva u FBiH

Rast cijene električne energije ugrozit će opstanak obrtništva u FBiH

Na hitno održanom sastanku Upravnog odbora Obrtničke komore Federacije BiH istaknuto je da bi eventualni rast cijene električne energije ugrozio opstanak obrtništva u Federaciji BiH.

– Više od 50.000 obrtničkih radnji bit će suočeno sa smanjenjem konkurentnosti, padom prodaje i smanjenjem produktivnosti, što će u konačnici dovesti do gašenja velikog broja obrta – navode u saopćenju iz Obrtničke komore Federacije BiH te dodaju da je “ovaj sastanak uslijedio nakon najave Elektroprivrede BiH da će podići cijene električne energije svim privrednim obrtima i malim privrednicima”.

Sjednici Upravnog odbora prisustvovali su predstavnici svih kantonalnih obrtničkih komora.

Rast cijene električne energije, kako je kazao predsjednik Federalne obrtničke komore Željko Babić, dovest će do naglog povećanja cijena proizvoda, što će privredu u FBiH učiniti manje konkurentnom.

Napomenuo je da je i trenutna cijena električne energije u obrtništvu previsoka i da obrtnici taj izdatak teško podnose, te da bi poskupljenje struje dovelo obrtništvo na granice egzistencijske isplativosti rada, posebno za ona zanimanja gdje je udio električne energije veći.

Babić je kazao da je Upravni odbor zauzeo stav da će Obrtnička komora Federacije BiH i obrtničke komore kantona s područja FBiH zatražiti preispitivanje te odluke Elektroprivrede.

U obrtništvu je prema posljednjim pokazateljima, na području Federacije BiH, zaposleno 56.940 radnika, što čini oko 12 posto zaposlenosti u ovom entitetu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu